Skip to main content

Politie zoekt voor 22 miljoen euro nieuwe motorkleding

Met een Europese aanbesteding gaat de Nederlandse Politie op zoek naar nieuwe motorkleding voor haar motorrijders. De nieuwe overeenkomst moet ingaan in 2025 voor de duur van zes jaar met een optie voor verlenging van twee maal twee jaar, wat het totaal op 10 jaar brengt. Het textiele All-Weather en Doorwaai motorpak zullen afwisselend het hele jaar door worden gedragen door mannelijke (96%) en vrouwelijke (4%) motorrijders van de politie bij de uitoefening van hun functie, aldus de aankondiging. Met de aankoop is totaal ongeveer 22 miljoen euro gemoeid, zo blijkt uit de aanbestedingsdocumenten. Dat bedrag kan nog oplopen door een jaarlijkse inflatiecorrectie.

Van geel naar blauw

Bij de nieuwe motorkleding wisselt de kleur van de motorjas van fluo-geel naar blauw, volgens de Politie huisstijl. De verandering van kleur van de motorjas is bijzonder. Dit vooral omdat de huidige gele kleurstelling er kwam om de zichtbaarheid en dus de veiligheid te verhogen. Daarnaast koos de Koninklijke Marechaussee er recent juist voor om van wit naar fluo-geel te gaan, waardoor beide politiediensten straks toch weer afwijkende kleurstellingen voor haar motorrijders gaan hebben. Het betekent ook dat alle motorrijders op korte termijn nieuwe motorkleding krijgen, in plaats van een gefaseerde invoering.

Geen leer meer

In twee verschillende tenders wordt gezocht naar een all-weather pak en een doorwaaipak. Dit betekent dat er geen lederen motorkleding gekocht gaat worden. Overigens komt deze gescheiden aanbesteding in de plaats van een eerdere poging om nieuwe kleding voor de motorrijders van de politie aan te schaffen. Die mislukte toen omdat er niet één partij te vinden was die aan alle eisen voor de twee verschillende motorpakken kon voldoen.

All-weather motorpak

Het aan te schaffen all-weather motorpak wordt omschreven als “Opvallende Motor Allweatherkleding van textiel (jas en -broek, bovenstuk salopette), conform Politie huisstijl; Wijzigingen en Modificaties, Maatwerk en Maatforcé”. Daarnaast wordt er ook gevraagd om “het ontwikkelen en leveren van dames motorkleding”. Hiervoor staat een bedrag van 14 miljoen euro.

Doorwaai motorkleding met regenpak

De doorwaai-motorkleding (plus regenpak) is als volgt benoemd: “Opvallende Motor Doorwaaikleding van textiel (jas en -broek, bovenstuk salopette), conform Politie huisstijl”met daarbij dus “ Motor Regenkleding (jas en –broek compact opvouwbaar)” en ook weer “Wijzigingen en Modificaties, Maatwerk en Maatforcé”. Ook hier wordt daarnaast speciale motorkleding voor vrouwen verwacht. De politie wil dit hele pakket aankopen voor 8 miljoen euro.

Ingewikkeld proces

Een dergelijke aanbesteding is een zeer ingewikkeld proces. Niet alleen door het vele pagina’s lange Pakket van Eisen (PvE), maar ook een uitgebreide serie aan gebruikerstesten. Allemaal volgens minutieus vastgelegde spelregels, waarbij een geheimhoudingsplicht bij moeten dragen aan een eerlijke aanbesteding. Daarnaast is de levering van de uiteindelijke motorkleding zelf ook uiterst precies vastgelegd, tot de afmetingen van stickers per item en pallets aan toe. Mede hierdoor is de aanbestedingsperiode zo lang; inschrijven kan tot medio 2024 en levering moet in mei/juni 2025 beginnen.

Niet samen

Opvallend is verder dat de politie haar aanbesteding niet samengevoegd heeft met die van de Koninklijke Marechaussee, waar men overigens niet alleen nieuwe (Stadler) motorkleding aankocht, maar binnenkort ook de overstap van de Yamaha FJR1300 naar een BMW R1250RT (of R1300RT) gaat maken. De Belgische federale politie is eveneens op zoek naar nieuwe motorkleding, maar ook dit staat los van de Nederlandse aanbesteding.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws