Skip to main content

In de zich al jaren voortslepende aanbesteding van nieuwe motorkleding voor de Nederlandse politie, volgt nu een nieuwe stap, al gaat het daarbij nog niet direct héél snel. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde ‘vooraankondiging’ voor textiel motorkleding en regenkleding voor de motorrijders van de Politie Nederland. Die spreekt immers over een looptijd die pas begint op 18 februari 2026 en dan doorloopt tot dezelfde datum in 2032. Voor die tijd moet niet alleen de –eerder mislukte– Europese aanbesteding nu wèl worden afgerond, maar ook praktijktesten, ontwikkeling en opmeetsessies voor zowel de doorwaai-motorkleding, regenpakken als allweatherpakken worden afgewerkt.

3000 euro voor drie motorpakken

In de vooraankondiging deelt de politie al een aantal zaken waaraan de te leveren motorkleding moet voldoen, zoals het budget van totaal € 3000,- per motorrijder (96%) en motorrijdsters (4%) dat ervoor is. Voor het doorwaai-motorpak is er een plafondbedrag van € 960,- voor de motorjas en -broek samen. Voor de ‘waterdichte, winddichte, ademende’ regenjas en -broek is dat plafondbedrag misschien een niet al te ruime € 140,-, maar voor het ‘perceel Opvallende motorkleding All-Weather’ is er dan weer € 1900,- voor de motorjas en –broek (samen) beschikbaar. Die moet daarvoor wel van een drielaags laminaat en ‘een hoogwaardig waterdicht membraan’ zijn voorzien. Nieuw is dat alle ‘percelen’ los aanbesteed gaan worden, wat betekent dat er extra aandacht naar de onderlinge uitwisselbaarheid zal moeten gaan.
Artikel gaat verder onder afbeelding

Eerdere aanbesteding mislukt

Lang voordat deze vooraankondiging van de nieuwe tender werd gepubliceerd, begon het aanbestedingsproces al in 2018, na klachten over de op dat moment in gebruik zijnde motorkleding. Toen werd nog gezocht naar één leverancier, die alle motorkleding moest leveren. De totale inschrijfsom per set mocht indertijd nog € 3750,-. kosten, maar dat was inclusief zowel leer, regen als textiel. Die combinatie van zowel leer als textiel bleek onhaalbaar, waarna de tender werd ingetrokken. Daarna volgde een nieuwe marktconsultatie, die nu medio maart/april 2023 moet gaan resulteren in de officiële aanbesteding.

Koninklijke Marechaussee snel klaar

Ondertussen was de Koninklijke Marechaussee er recent nog snel uit met Stadler. Overigens is dat bij de politie eerder ook gelukt, de aanbesteding van onopvallende motorkleding resulteerde erin dat de levering daarvan niet bij een fabrikant, maar bij winkelketen MKC Moto kwam te liggen.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws