Skip to main content

Verzekeraars stoppen dekking semi-automatische schakelsystemen

De meeste verzekeraar van motorrijders gaan stoppen met het verzekeren van motoren met automatische en semi-automatische schakelsystemen, zoals Honda DCT, BMW ASA, Yamaha Y-AMT en KTM AMT.


1 APRIL! Geen paniek, niks aan de hand! Het hele jaar zijn we de meest betrouwbare motorwebsite van Nederland en België, maar één keer per jaar niet. We hebben dan ondertussen op dat vlak ook wel een reputatie op te houden: “SBS neemt rechten MotoGP over” en “Bij GAMMA 1 Aprilia winnen” waren natuurlijk ook niet waar. Hoewel de “1 Aprilia” ons een advocaat in onze nek opleverde, staat hij nog steeds op één in de officieuze 1 April-Motorgrappen Top 5. Onze “MotoGP in 2012 elektrisch” bleek (met 7 jaar vertraging) trouwens alsnog profetisch. Heel motorrijdend Nederland was ook in rep en roer toen in 2018 bleek dat motorrijden op 1e Paasdag niet toegestaan was op dijken, inclusief de minister, die belde (!) om te checken of het echt wel een grap was. Gelukkig trok het TT-Circuit zich in 2019 terug als kandidaat voor de Formule 1 en hingen we weer in de gordijnen toen Amersfoort alleen nog maar elektrische motorfietsen toeliet. En ook die enorme geluidscontroles gingen gelukkig niet door… Tot volgend jaar!


Volgens de grote verzekeringsmaatschappijen zijn de schadegevallen bij berijders van motoren met dergelijke schakelsystemen dusdanig veel hoger dan bij normale motorrijders, dat dekking niet langer haalbaar is. De Nederlandse Vereniging van Motor Assuradeurs (NVMA) laat weten dat haar leden, zo’n 90% van alle motorverzekeraars in Nederland, na onderzoek door SWOV, gezamenlijk “helaas” tot deze beslissing zijn gekomen.

Eenzijdige ongevallen

Woordvoerder Frans Brinker van de NVMA: ”Uit onze eigen schadecijfers bleek al dat er iets aan de hand was bij nieuwe motorfietsen met een automatische schakelsysteem, zoals BMW ASA, Yamaha Y-AMT, KTM AMT en het al veel langer bestaande Honda DCT. Opvallend, omdat die problemen er niet zijn bij automatische motorscooters. Daarom zijn we gaan kijken wat er hier aan de hand was. Het onderzoek van SWOV onderstreepte daarna cijfermatig onze bevindingen; dat motoren met een semi-automaat 77% meer schade ondervinden, wat dan ook bijna altijd (98%) bij eenzijdige ongevallen is.”

Omvallen bij lage snelheid

Een veldonderzoek leverde op dat de betrokken motoren meestal (91,3%) omvallen bij lage snelheid. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat het aan de genoemde schakelsystemen lag, maar uiteindelijk volgde de constatering dat het ligt aan de motorrijders die op zulke motoren rijden. Die blijken het motorrijden in het algemeen onvoldoende te beheersen, aldus de SWOV-cijfers in het NVMA-onderzoek.

Beperking

Brinker: “een bijzonder fenomeen is dus dat motorrijders die met zo’n halfautomaat rijden, eigenlijk niet heel goed kunnen motorrijden, wat een veelvoud aan schades tot gevolg heeft. Opvallende voetnoot daarbij is overigens dat dit dan weer helemaal niet geldt voor motorrijders die een dergelijk systeem gebruiken wegens een lichamelijke beperking. Die hebben juist opvallend weinig problemen. We kijken er daarom nog naar hoe we deze mensen, die dus wèl prima kunnen motorrijden, alsnog dekking kunnen blijven bieden”.

Lage diefstalcijfers

In eerste instantie kon de extra schade trouwens gecompenseerd worden met extreem lage diefstalcijfers van dezelfde soort motoren met schakelflippers. Brinker meldt dat deze modellen al jaren het allerlaagste scoren op de “criminele aantrekkingscurve”. Naast deze lagere aantrekkelijkheid kan het volgens het NVMA echter ook zo zijn, dat het de criminelen bij een poging tot diefstal niet lukte om met deze motoren weg te rijden.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws