Skip to main content

Landelijk dijkverbod voor motorrijders op Eerste Paasdag

Tijdens de komende Eerste Paasdag (komende zondag dus) zal er een tijdelijk dijkverbod voor motorrijders gelden op alle dijkwegen waar een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur bestaat. Dit is het gevolg van een pilot met zogenaamde “categoriale verkeersdosering”, waarmee de overheid meer invloed op verschillende verkeersstromen wil krijgen. Volgens Minister Cora van Nieuwenhuizen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) krijgen in dit specifieke geval “wandelaars en fietsende gezinnen tijdelijk de ruimte en wordt de veiligheid in het algemeen verhoogd”. De minister zegt hiermee te reageren op meldingen van overlast, die zich vooral op het Paasweekend toespitsten.

1 april! Gelukkig is er niks aan de hand, dus rijden maar, geniet ervan! Meer info: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/23285-1-april-2018-alle-dijken-open-voor-motorrijders

Persvoorlichtster Ans Brinker van het ministerie: “Door alleen de dijken waar een maximumsnelheid van 60 km/uur geldt af te sluiten voor motorrijders, hebben gezinnen met kinderen tijdens de eerste dag van het Paasweekend daar alle ruimte om zo te genieten van de natuur. Hetzij lekker op de fiets of al wandelend, waarbij de ervaring leert dat het met auto’s altijd goed gaat, waar het met motoren vaak tot ergernis leidde. Door een verkeersnoodverordening zal hiervoor komende zondag een algemeen verbod voor voertuigen uit de rijbewijscategoriën A1, A2 en A gelden. Dit geldt als een pilot met het gediifferentieerd categoriaal doseren van verkeersdeelnemers, waarin we samenwerken met Verkeer en Waterstaat, de Waterschappen en de Nationale politie. Natuurlijk mogen motorrijders op alle andere dagen van het jaar normaal gebruik blijven maken van de dijkwegen, maar met deze proef willen we kijken wat het verschil nou precies is. Daarnaast is de keuze om de motorfiets voor één dag te laten staan nog milieuvriendelijk ook.”

Voor alle duidelijkheid; het gaat dus alleen om de dijkwegen waar normaal een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur geldt. Niet helemaal helder was echter hoe deze pilot qua wetgeving mogelijk is, gezien het feit dat lokale overheden recent nog een juridische procedure verloren om de dijken in Gemeente Lingewaard permanent motorvrij te maken. De rechter besliste in deze situatie immers klip en klaar in het voordeel van de motorrijders. Brinker hierover tegen Nieuwsmotor.nl: “Het Ministerie heeft deze keer haar huiswerk wél goed gemaakt en de maatregel bij het Openbaar Ministerie (OM) getoetst. Het tijdelijke, eendaagse dijkverbod komt er door het inzetten van een noodverordening die niet geldt voor de motorfietsen zelf, maar voor de rijbewijshouders in een bepaalde categorie. Hiertoe is de minister ten allen tijde bevoegd, zo bevestigt ook het OM.”

De KNMV en ook de Motor Actie Groep (MAG) hebben nog niet kunnen reageren op deze maatregel van het Ministerie van I&W. De Nederlandse Fietsersbond heeft wél gereageerd, zij zijn erg blij met dit besluit. Arnold den Teuling van de bond: “We vertrouwen dat deze pilot positief gaat eindigen voor de fietsers en dat in de toekomst onze dijken op meerdere dagen per jaar motorvrij zullen zijn.”

 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws