Skip to main content

Tweede Paasdag grootscheepse geluidscontroles motorrijders

Op Tweede Paasdag zal de politie in heel Nederland op grote schaal geluidscontroles voor motorrijders houden, waarbij direct bekeurd gaat worden. Op de landelijke actiedag zullen tijdens de de komende paasmaandag bij actieve geluidsmetingen op 62 meetpunten direct staandehoudingen volgen, maar tevens wordt er op 71 locaties gekeken of uitlaten wel van het verplichte E-keur zijn voorzien. Als dit niet het geval is volgt niet alleen een forse bekeuring (€ 1400,-), maar ook directe demontage van de illegale uitlaatdemper en mag de motorrijder dus niet verder rijden. De politie heeft 220 agenten vrijgemaakt voor de actiedag.


1 April!

Update: gelukkig was dit een 1 april-grap! Het hele jaar zijn we de meest betrouwbare motorwebsite van Nederland en België, maar één keer per jaar niet. We hebben dan ondertussen op dat vlak ook wel een reputatie op te houden: “SBS neemt rechten MotoGP over” en “Bij GAMMA 1 Aprilia winnen” waren natuurlijk ook niet waar, hoewel de “1 Aprilia” ons een advocaat op onze nek opleverde, maar nog steeds op één staat in de officieuze 1 April-Motorgrappen Top 5. Onze “MotoGP in 2012 elektrisch” bleek (met 7 jaar vertraging) trouwens alsnog profetisch. Heel motorrijdend Nederland was ook in rep en roer toen in 2018 bleek dat motorrijden op 1e Paasdag niet toegestaan was op dijken, inclusief de minister die belde om te checken of het echt wel een grap was. Gelukkig trok het TT-Circuit zich in 2019 terug als kandidaat voor de Formule 1 en hingen we weer in de gordijnen toen Amersfoort alleen nog maar elektrische motorfietsen toeliet. Tot volgend jaar!


Keihard optreden

“We krijgen de laatste jaren vooral klachten van oudere mensen die naast doorgaande wegen wonen”, aldus politiewoordvoerder Jans Brinker van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties van de politie. “In veel steden mag op die doorgaande wegen nu nog maar 30 km/u gereden worden, en op veel provinciale wegen geldt al een maximumsnelheid van 60. Toch wordt er nog steeds fors geklaagd, maar nu is het meestal over het geluid van motorfietsen en sportieve auto’s. Vroeger konden we dan zeggen dat bij een drukke weg nou eenmaal verkeersgeluid hoort, maar die redenatie is inmiddels achterhaald. Daarom gaan we nu tijdens deze landelijke actiedag keihard optreden tegen deze vorm van verkeerscriminaliteit.”

Wettelijke eisen

Wat veel motorrijders niet weten, is dat ook standaard motorfietsen al snel veel te veel geluid maken. Zo zijn bijna alle modellen weliswaar voorzien van een Europese goedkeuring, maar is het algemeen bekend dat die keuring bij een laag toerental gebeurt, waarna er bij een hoger toerental een klep in de uitlaat opengaat. “We meten op Tweede Paasdag elke motor bij een hoger toerental, zodat die “Italiaanse Methode” niet meer werkt. Overigens wordt die truc niet alleen bij Italiaanse merken gebruikt, eigenlijk maken alle motormerken zich schuldig aan deze vorm van geluidsfraude. Door een nieuwe vorm van meten kunnen we dat nu ondervangen”, aldus Brinker van de politie.

Steun uit onverwachte hoek

Claus Paasheer van het MotorrijdersOpvoedingsKader (MOK) is blij met de actie. “We proberen al jaren de Nederlandse motorrijders op te voeden op dit gebied. We hebben qua belerend vingertje in de afgelopen periode alles uit de kast gehaald, dus dan moet er nu maar eens worden opgetreden. OK, ook wij vinden wel eens dat veel mensen teveel tijd hebben en over alles zeuren, maar dat is nou eenmaal de realiteit van nu. Daar komt bij dat elke motorrijder ondertussen wel weet dat er maar één keer per jaar op geluid wordt gecontroleerd, op de donderdag voor de Dutch TT op de parkeerplaats van de A28 bij Beilen, dat mag best wel eens wat minder voorspelbaar.”

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws