Skip to main content

Nieuw motormerk onderweg: MBP Moto

Ondanks dat MBP een afkorting is van “Moto Bologna Passione”, is het nieuwe motormerk MBP Moto een Chinees product van een fabrikant die we in Europa onder verschillende namen al langer kennen: QiangJiang. Officieel is MBP als merk opgehangen onder Keeway, maar dit is ook een merk van QiangJiang. Naast Keeway kennen we Qiangjiang als eigenaar van het klassieke motormerk Benelli, maar ook van een recent aangekondigde komst van motoren onder eigen naam: QJmotor.

MBP T1002V en M502N

In de brede line-up van MBP zitten twee modellen die het in Noord Europa goed zouden kunnen doen. De eerste is de M502N, een nogal algemeen uitziende naked bike in de middenklasse, voorzien van een in dit segment normale 486cc paralleltwin. Daarnaast is er ook een interessant adventuremodel, de T1002V met een 997cc grote V-Twin. Dat laatste model ziet er zeer goed afgewerkt uit en heeft met 93 PK en 102 Nm prima cijfers om een drooggewicht van 235 kilo aan te drijven. Die T1002V is voorzien van KYB vering en J.Juan remmen.

QianJiang

Van de vele Chinese motorfabrikanten die momenteel Europa proberen te veroveren, is QiangJiang dan ook zeker één van de grootste spelers, wat op de EICMA in Milaan duidelijk werd door de enorme beursstands die voor de verschillende merknamen waren ingericht. Daarvan was het “Chinese hoofdstuk” van Benelli al een bekende verschijning, de TRK502 was zowel in 2020 als in 2021 immers de bestverkochte motor van Italië. De tweede stand vanuit hetzelfde concern was voor de nieuwe merknaam QJmotor, wat gelijk indruk maakte door het enorme aanbod aan zeer verschillende modellen. De derde losstaande stand was dan voor het nieuwe MBP.

Naast haar eigen merken bouwt de Chinese motorfabrikant ook voor anderen, zo komt binnenkort de Lucky Explorer 5.5 van MV Agusta uit de Chinese fabriek, terwijl we al erg lang wachten op de door Harley-Davidson aangekondigde lichte cruiser voor de Aziatische markt, die van dezelfde productielijn gaat komen.

Geely conglomeraat

QiangJiang heet overigens voluit Zhejiang Qianjiang Motorcycle Group Co en is voor een substantieel deel eigendom van het Geely conglomeraat, wat onder meer eigenaar van automerken Volvo, Polestar en Lynk & Co is. Het lijkt er dan ook sterk op dat de tactiek om met meerdere, verschillende merken naar ‘Het Westen’ te komen, ook wordt toegepast op motorfietsen, met de komst van MBP Moto als meest recente gevolg.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws