Skip to main content

Keeway nu ook motormerk met MBP M502N

Qianjiang

In het nog steeds groeiende aanbod van motoren uit China, maakt Benelli-eigenaar Zhejiang Qianjiang Motorcycle Group nu de stap van bromfietsen naar motorscooters en meer modellen voor haar merk Keeway. Het merk had, naast bromfietsen, al wel langer lichte (125cc) motoren voor de Aziatische (en Europese) markt, maar daar komt in Europa nu de MBP M502N bij. Tegelijkertijd lanceert het merk in India de K-Light 250V, Vieste 300 en Sixties 300i onder deze merknaam Keeway, terwijl er daar in totaal acht modellen tussen de 125 en 450 cc zijn aangekondigd. 

Het eerste Europese model van Keeway is een naked bike met een 486cc paralleltwin, goed voor 48 PK en 45 Nm met een droog gewicht van 197 kilo en een fraai TFT-dashboard. In Europa moet de Keeway MBP M502N zo’n € 6000 gaan kosten. 

Het is nog wel even afwachten hoe de Chinese motorgigant in Europa met de Keeway merknaam zal omgaan, ze hebben in het verleden laten zien weinig moeite hebben met het voeren van veel verschillende merknamen en de geclaimde afkomst ervan. In Azië wordt Keeway bijvoorbeeld juist weer als Europees merk uit Hongarije gepresenteerd, met “Hungarian urban attitude”, maar feitelijk is dat juist één van de merknamen waaronder Qianjiang in Europa opereert. 

Benelli, MV Agusta en Harley-Davidson

Het Chinese conglomeraat is ook bekend van het voormalig Italiaanse motormerk Benelli, waarvan het de merkrechten al sinds lange tijd bezit. Daarnaast is het in Europa recent met QJMotor als merknaam begonnen. De Zhejiang Qianjiang Motorcycle Group produceert ook lichte modellen voor Europese merken, zoals de nieuwe MV Agusta Lucky Explorer 5.5, maar ook de (nog steeds niet daadwerkelijk gepresenteerde) Harley-Davidson 338. Opvallend is dan weer dat de net gepresenteerde Keeway niet hetzelfde motorblok gebruikt als de Benelli 502 modellen die het moedermerk ook bouwt.

De Indiase Keeway K-Light 250V is een 249cc cruiser met een V-twin en snaaraandrijving, goed voor 19 PK en 19 Nm met een vijfversnellingsbak en 16 inch wielen. De Keeway Vieste 300 is dan weer een maxiscooter met een 278cc eencilinder met 19 pk en 22 Nm, voorzien van een start-stop systeem, LED-verlichting en keyless start. Dit model wordt ook aangeboden door Keeway in Hongarije en heeft dus al een Europese typegoedkeuring. De Keeway Sixties 300i is een retroscooter op 12 inch wielen. Verwacht worden verder nòg een cruiser, maar ook een naked bike, sportmodel en twee retromodellen. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws