Skip to main content

KTM en MV Agusta: call-optie op meerderheidsbelang

In november 2022 kocht KTM AG een belang van 25,1% in MV Agusta Motor SpA, waarna het Oostenrijkse geld direct werd ingezet om de MV Agusta-fabriek te moderniseren. Er waren gelijk al geruchten dat KTM-baas Pierer nooit genoegen zou blijven nemen met dit minderheidsaandeel, waarbij de gecreëerde situatie er op de lange termijn ook niet heel werkbaar uitzag.

Het lijkt er nu op dat dit ook klopt, want KTM AG (Pierer) maakt vandaag bekend dat er nu een zogenaamde ‘call optie’ op een meerderheid van de aandelen is, waardoor Pierer Mobility via KTM AG in 2026 de meerderheid van de aandelen mag overnemen, qua prijs op basis van de jaarrekening eind 2025.

Een calloptie is een contract dat de koper het recht geeft, maar niet de verplichting, om een bepaald bezit voor een bepaalde prijs op een bepaalde afloopdatum te kopen.

Ging altijd al om meer

De gedeeltelijke overname van 25% ging al veel verder dan dat: Pierer werd verantwoordelijk voor zowel in de inkoop als wereldwijde verkoop van MV Agusta, waardoor de fabriek in Varese feitelijk alleen nog een productielocatie bleef. Nadat Hubert Trunkenpolz (‘de “T” van KTM’)  meldde dat KTM in de toekomst een meerderheid van de aandelen wilde, werd dat echter stellig ontkend door MV-eigenaar Timur Sardarov.

De overname van een meerderheidsaandeel is dus nog niet voltooid, maar de route naar een volledige overname door Pierer/KTM is nu wel officieel ingezet.

Toch: 2024 MV Agusta Enduro Veloce

Exact tegelijk met het persbericht over de call optie, stuurt MV Agusta een persbericht uit waarin het de definitieve versie van de Lucky Explorer 9.5 aankondigt (foto). Opvallend, want ondanks dat de motor nu MV Agusta Enduro Veloce gaat heten, was Stefan Pierer eerder héél duidelijk dat dit model niet bij MV past.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws