Skip to main content

In de aftermarket motormarkt, die volgens Duell zelf in heel Europa jaarlijks zo’n 6 miljard Euro groot is, had het Finse motordistributiebedrijf Duell een omzet van 118,8 miljoen euro, inclusief inkomsten vanuit de fietsmarkt. Hiermee noteerde het bedrijf een omzetdaling van 4,1% ten opzichte van FY 2022, toen de omzet nog 124 miljoen was. De winst (EBITA) daalde in in het Finse fiscale jaar (FY2023), wat liep van oktober 2022 tot en met september 2023, van 6,7 naar 3,4 miljoen euro.  58.8% van de verkopen kwam uit de “Nordics”, waardoor de rest van Europa goed was voor 41.2%.

Dalende vraag

Volgens Duell is een dalende consumentenvraag de oorzaak van de mindere omzetcijfers. De omzetdaling is trouwens ondanks het feit dat het voor 11,9 miljoen GBP aangekochte Engelse bedrijf TranAm vanaf eind februari meegenomen wordt in de cijfers van de Finse groothandel.

Vooruitzicht

Duell verwacht dat de al jaren zichtbare consolidatie van de distributiebedrijven in de motormarkt nog even doorzet tot en met 2025, in welke periode het aandeel van de grote spelers in deze markt nog zal groeien. In het fiscale jaar 2024 (oktober 2023 – september 2024) verwacht Duell een ‘onzekere en zwakke markt’.

Plannen

Het bedrijf geeft aan de bezuinigingen door te zetten en haar financiële basis te versterken, terwijl het marktaandeel en het aantal Europese landen waarin gewerkt wordt, juist moet groeien. Voor meer overnames wordt verhoging van de schuldenlast (nu 38,2 miljoen Euro) door financiering uit externe fondsen als werkwijze genoemd. In de komende 3 tot 5 jaar moet de omzet tussen de 200 en 300 miljoen uitkomen.

Fietsen

Voor verdere groei wordt duidelijk ook naar de fietsmarkt gekeken, die volgens Duell ook 6 miljard euro per jaar groot is, gelijk aan de motormarkt dus. Om daar grote stappen te zetten zullen er vooral bedrijven aangekocht moeten worden, wat past in de huidige ‘buy & build’ strategie met externe financiering.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws