Duell Bike-Center zoekt extra geld voor Europese uitbreiding

Duell Bike Center Group, de grote Finse distributeur van motorfietsaccesoires, -kleding en -onderdelen, wil via haar moedermaatschappij op de Nasdaq-beurs in Helsinki 20 miljoen euro bij investeerders ophalen om verder te kunnen groeien. Naast de aandelen die op de beurs verhandeld worden, zullen de huidige investeerders ook een groot aantal aandelen bijkopen tegen de prijs die de beurswaardering op gaat leveren, met een waarde van 49,5 miljoen euro. 

Duell is bezig met sterke expansie in heel Europa, waar het recent IGM Trading in Nederland en Duitsland overnam, maar ook Tecno Globe in Frankrijk werd ingelijfd. Achter wat nu nog Duell Bike-Center Group heet zit Sponbike Ltd, maar binnenkort zal die bedrijfsvorm worden omgedoopt naar Duell Corporation. Het bedrijf heeft volgens eigen zeggen nu 150.000 items van 290 merken in haar portfolio, die verdeeld worden naar 7500 sneeuwscooter- en motordealers. Het bedrijf heeft 186 medewerkers en zette daarmee in het afgelopen jaar 77 miljoen euro om, waarvan 7,3 miljoen euro winst. 

Overnamestrijd

Het bedrijf wil de aandelenemissie te gebruiken om leningen aan Duell door aandeelhouders en bepaalde leden van het managementteam terug te betalen, maar vooral ook om “de activiteiten van Duell te versterken en de groeistrategie van Duell te ondersteunen, inclusief nog meer mogelijke fusies en overnames in Europa”.  In heel Europa woedt momenteel een fikse overnamestrijd in distributieland tussen grote spelers als Bihr en Powersports Distribution Groep (Hoco Parts, Motoria, CMS, Motorcycle Storehouse etc.). 

Al deze partijen willen een totaalpakket leveren aan motodealers, bestaande uit (vooral) motorkleding, -helmen en -motorlaarzen, maar ook motorbanden, -onderdelen en -accessoires. Daar komen dan ook nog outsiders bij als Parts Europe en Larsson. Dit betekent dat kleinere partijen in de distributie en import steeds vaker moeten kiezen: door de bikkelharde concurrentiestrijd in het gedrang komen of zich over laten nemen. 

Duell meldde Nieuwsmotor recent dan ook dat ze 100 miljoen euro hebben als ‘oorlogskas’, terwijl PDG en Bihr recent eveneens een serie bedrijven hebben overgenomen. Ook winkelketens als MKC Moto (Motorkledingcenter), Dafy Moto (F), Motocard (E) en Polo Motorrad (D) zijn momenteel agressief aan het uitbreiden buiten hun oorspronkelijke werkgebied, waardoor de hele markt rondom motordistributie momenteel zeer turbulent is. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief