Skip to main content

Nadat distributeur van toebehoren voor motorrijders Duell Corporation eind 2021 nog een uiterst succesvolle beursgang afrondde, liet het Finse bedrijf eind 2022 dalende cijfers zien. De omzet daalde in het eerste fiscale kwartaal van 2023 met 5,2% tot (een nog steeds zeer forse) 25,8 miljoen euro, in hetzelfde kwartaal van vorig jaar was die nog € 27,2 miljoen. De organische netto-omzet, dus die van Duell zonder de externe, aangekochte bedrijven, daalde zelfs met 19,0%. Ondanks een lopend kostenbesparingsprogramma daalde de winst (EBITDA) dan ook met 111% naar 200.000 euro verlies, waar vorig jaar nog 2 miljoen winst werd gemaakt.

Deze cijfers van de maanden september 2022 – november 2022 vormen het eerste kwartaal (Q1) van het fiscale jaar 2023, dat voor Duell loopt tot en met augustus van het kalenderjaar. Duell geeft aan haar aandeelhouders aan dat de verwachting is dat de omzet en winst dit jaar als geheel wel zullen stijgen, wat betekent dat er nog een inhaalslag gemaakt moet worden. Na de bekendmaking daalde het aandeel Duell op de Nasdaq Stockholm aandelenbeurs met 15%.

Duell Corporation CEO Jarkko Ämmälä:

“De netto-omzet en EBITDA van het eerste kwartaal bleven iets achter bij onze doelstellingen. De netto-omzet daalde met 5,2% en de organische netto-omzet met 19,0%. De EBITDA-marge bedroeg -1,4% negatief. Deze werden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de aanhoudende marktonzekerheid en de zwakkere vraag van de consument, wat ertoe leidde dat dealers hun voorraadniveaus verder afbouwden. De lagere winst was het gevolg van uitgestelde verkopen en leveringen, afwaardering van voorraden, kredietverliezen en wisselkoerseffecten. Toch verbeterde de verkoopmarge licht vanaf Q4 2022 als gevolg van een betere productverkoopmix en prijsverhogende maatregelen.”

Nieuw magazijnsysteem vertraagd

“In Finland waren er uitdagingen in het logistieke centrum van Mustasaari vanwege de implementatie van een nieuw magazijnbeheersysteem. De levering van producten liep tijdelijk vertraging op en vertraagde de leveringen aan klanten. Dit leidde tot hogere voorraadniveaus. Daarnaast zijn de logistieke kosten voorlopig gestegen door toegenomen uitgaande leveringsbatches.”

Kostenbesparingsprogramma

“De effecten van het lopende kostenbesparingsprogramma lieten zich in het eerste kwartaal nog niet zien. De voordelen van het programma zullen voornamelijk in het derde en vierde kwartaal worden gerealiseerd. Om de moeilijke marktomgeving het hoofd te bieden, zullen we ons programma voortzetten met als doel de winstgevendheid te verbeteren. Ondanks het zwakke eerste kwartaal denken we dat de markt zich in de loop van 2023 geleidelijk zal herstellen en in combinatie met onze eigen efficiëntiemaatregelen houden we onze verwachtingen voor het hele jaar ongewijzigd.”


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws