Skip to main content

Na een Europese aanbesteding wordt de levering van motorhelmen aan de examinatoren van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) gedaan door communicatiespecialist Abiom uit Wychen. Abiom is onderdeel van de Mission Critical Solutions Group, een Nederlandse groep van bedrijven die zich richt op professionele radio- en datacommunicatie. De politie moest recent nog terug naar de tekentafel, toen een aanbesteding van motorhelmen met spreekgarnituur mislukte en recent opnieuw werd ingezet.

Maximaal 330.000 euro

De overeenkomst heeft een maximale looptijd van vier jaar. Totaal zal er maximaal € 330.000 ex. BTW met de order gemoeid zijn: € 101.500 in 2023, € 48.500 in 2024, € 43.500 in 2025, € 69.500 in 2026, waarbij dan een marge van 25% wordt gerekend. Eerder legde het CBR ook al een aanbesteding voor motorkleding vast.

Afwijkende keuze

De keuze voor Abiom wijkt af van eerdere keuzes voor levering van helmen voor politie en defensie, die werden ingekocht bij bekende leveranciers in de motorbranche, waarna de communicatieapparatuur ergens anders werd ingekocht en ingebouwd. In de opdracht is dan ook sprake van het samenvoegen van twee opdrachten. Het betreft hier namelijk enerzijds de levering van helmen en anderzijds het inbouwen van communicatieapparatuur en het onderhoud daarvan.

ECE 22-05 of 22-06?

In feite betreft de aanbesteding helmen voor een bromfietsexamen, waarbij de helmen passend moeten worden gemaakt en voorzien van communicatieapparatuur, “zodat op een zo helder mogelijke manier kan worden gecommuniceerd met de kandidaat voor het eenzijdig geven van instructies tijdens het examen”. Overigens is er geen verschil tussen motor- en bromfietshelmen, beiden moeten aan de Europese ECE 22-05 homologatie voldoen, zoals ook vermeld in de aanbesteding, al wordt deze al opgevolgd door ECE 22-06.

“Een kandidaat die examen komt doen, dient zijn/haar eigen helm mee te nemen en krijgt bij
aankomst bij het CBR een paar oortjes. Zowel de kandidaat als de examinator rijden op een
scooter die in eigendom is van het CBR*. De examinator draagt altijd een persoonlijk op maat
gemaakte helm, waarbij de communicatieapparatuur is ingebouwd. Het is van groot belang dat
deze helm goed op maat is gemaakt en dat er weinig hinder wordt ondervonden van de
ingebouwde communicatieapparatuur.” – aanbestedingsdocument CBR

*Correctie achteraf vanuit het CBR: “tijdens het bromfietsexamen rijdt een examinator op een scooter van het CBR achter de examenkandidaat op een scooter van zijn/haar rijschool.”

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws