Skip to main content

Aanbesteding nieuwe motorhelmen politie loopt flinke vertraging op

Nadat de Nederlandse politie begin dit jaar een Europese aanbesteding voor nieuwe motorhelmen startte, blijkt nu dat dit niet tot een daadwerkelijke aankoop hiervan heeft geleid. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe helmen voor de motorrijders van de politie komen, maar dat de huidige helmen van Nolan en BMW dienst blijven doen. Wel wordt gemeld dat een aangepaste aanbesteding eind 2022/ begin 2023 opnieuw van start gaat, erop gericht om eind 2023 alsnog een nieuwe overeenkomst te kunnen sluiten.

Dit is de tweede keer in korte tijd dat een Europese aanbesteding rondom de motorrijders van de politie niet tot een daadwerkelijke opdracht leidt, nadat dit eind 2021 ook al gebeurde bij een tender voor 150 onopvallende motorfietsen. Desgevraagd geeft een woordvoerder van de aanbestedende dienst aan de reden voor het niet “gunnen” van de aanbesteding van de motorhelmen niet te mogen noemen. Dit is overigens absoluut niet vreemd; in aanbestedingsprocessen zijn enorm veel vormen van geheimhouding ingebouwd, dit om ervoor te zorgen dat aanbestedingen met gemeenschapsgeld eerlijk verlopen. Bronnen van Nieuwsmotor melden echter dat er bezwaar is gemaakt tegen de gevolgde procedure, waarop die is afgebroken. 

Voorafgaande aan de daadwerkelijke aanbesteding werd er al een zogenaamde ‘consultatieronde’ uitgevoerd, waaraan acht marktpartijen meededen. Daarin werd gesproken over 550 fulltime- en 1700 parttime motorrijders die voor de nieuwe helm in aanmerking zouden komen. In de daadwerkelijke aanbesteding ging het over een totaal van 3000 helmen.

De oorspronkelijke opdracht omvatte ‘het produceren en leveren van opvallende motorhelmen met spreek- en luistergarnituur (SLG) voor de Politie (…) met een looptijd van vijf jaar, met opties tot verlenging van drie maal maximaal 12 maanden”. Met de totale aanbesteding zou een bedrag tussen € 433.000 en € 807.000 (ex. BTW) gemoeid zijn. De inkooporganisatie wilde hiermee de huidige situatie versimpelen; nu leveren twee leveranciers (Nolan en BMW) de motorhelmen, terwijl de ingebouwde spreek- en luistergarnituur (SLG) van verschillende aanbieders komt. Daarnaast wordt gemeld dat de huidige situatie voor gehoorschade kan zorgen. 

Eerder lukte het Defensie wel om een contract af te sluiten voor de levering van motorhelmen voor diverse legeronderdelen, waaronder de Koninklijke Marechaussee. De orde hiervoor kwam terecht bij Richa, eigenaar van MKC Moto (voorheen Motorkledingcentre), die sinds 2021 in de volgende 7 jaar voor zo’n € 815.000,- aan Shoei Neotec 2 motorhelmen mag leveren. 

In de komende tijd kunnen ook aanbestedingen voor motorhandschoenen en motorlaarzen voor de politie worden verwacht. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws