Skip to main content

In 2023 werden in Nederland 17.501 nieuwe motoren op kenteken gezet, wat staat voor een recordverkoop die sinds 2000 niet zo hoog was en een groei van 13% betekent ten opzichte van 2022. Yamaha is de nieuwe, officiële marktleider van het jaar 2023, waarmee het Japanse merk na 13 jaar (!) BMW Motorrad van de troon stoot. Yamaha is daarbij trouwens niet de enige die BMW inhaalt, ook Honda kwam voorbij om plaats 2 in te nemen. Dit blijkt uit de marktcijfers van RDC.

Vooral in het begin van het jaar was Kawasaki sterk, daarna nam Honda maandenlang het voorlopige marktleiderschap over, maar aan het eind van het jaar pakte Yamaha een flinke voorsprong. Het lijkt er wel op dat Yamaha in de laatste week het zeker voor het onzekere nam: er werden toen nog 81 motoren geregistreerd. BMW hield zich tegen het einde van het jaar opvallend rustig, dit zal deels komen door de timing van de komst van de nieuwe R1300GS als opvolger van de enorm populaire R1250GS. In de laatste maand was die al redelijk leverbaar, maar toen was het gat naar Yamaha al enorm.

Link: Verkoopcijfers motoren: analyse Top 5 van 2023

Drie Japanse merken in Top 4

Vooral voor Yamaha is het eindelijk tijd voor een echt feestje, maar ook bij Honda kan de vlag uit. Het grootste motormerk ter wereld realiseerde dit jaar in Nederland een extreme groei van maar liefst 42%, waarmee het een aantal moeilijke jaren van interne strubbelingen achter zich laat. Kawasaki mag ook zeker niet ontevreden zijn over de verkoopaantallen, ondanks dat BMW in de laatste maand alsnog de derde plaats afpakte. KTM bleef in 2023 ook opvallend sterk presteren en bij Suzuki zijn de ‘Winds of Change’ duidelijk merkbaar.

Top 10 motormerken eindstand 2023

Winnaars en verliezers 2023 motormarkt

Yamaha pakte de titel maar de grootste stijger was Honda. KTM, Kawasaki, Yamaha en Suzuki groeiden ook in deze volgorde. Bij de kleinere merken groeiden Moto Morini, KTM-dochtermerk Husqvarna en Indian Motorcycle flink en bijna alle andere merken een beetje. In de fors gegroeide markt lukte het alleen Piaggio, Triumph, Harley-Davidson en Royal Enfield toch niet om positieve cijfers te draaien. Dat gold ook voor het elektrische Zero Motorcycles.

Top 15 best verkochte motoren eindstand 2023

Qua modellen was ook in 2023 de BMW R1250GS weer heer en meester in de Nederlandse motormarkt. Dit is al zo lang zo, dat er ondertussen al bijna 25.000 motoren van dit model (en voorgangers) rondrijden. Waar BMW het van één verkoopknaller moet hebben, laten de Japanse merken in de Top 10 van verkoopcijfers juist de breedte zien. Ook laat die lijst zien dat de Nederlandse motormarkt momenteel draait om naked bikes, adventuremotoren en crossovers.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws