Skip to main content

SHOCK: BMW Motorrad toch marktleider 2020 motorfietsmarkt

Met een extreem aantal kentekenregistraties op oudejaarsdag heeft BMW Motorrad op bizarre wijze alsnog het markleiderschap voor 2020 geclaimd. Daarvoor waren wel extreme maatregelen nodig, die weinig met de daadwerkelijke verkoop van motorfietsen te maken hebben. Op Oudejaarsdag werden er zo alsnog meer dan 125 BMW’s op kenteken gezet, waarmee Yamaha alsnog werd ingehaald en het Duitse merk ‘in blessuretijd’ voor het elfde jaar op rij deze -blijkbaar zéér belangrijke- titel pakt. 

Opvallend is natuurlijk dat Tom Crooijmans, baas van BMW Motorrad Nederland, op 24 december j.l. nog contact opnam met Nieuwsmotor, waarop hij in een interview aangaf dat Yamaha haar voorsprong zeker zou behouden, omdat BMW geen pogingen meer zou doen om het Japanse motormerk voorbij te komen. Yamaha werd door het Head of BMW Motorrad Nederland zelfs al gefeliciteerd met haar overwinning, maar dat bleek achteraf toch anders in elkaar te zitten. Crooijmans ontkent echter dat hij het vorige interview gaf om de concurrentie zand in de ogen te strooien, volgens hem is het idee daarvoor pas later ontstaan. 

Op Oudejaarsavond 2020 werd Nieuwsmotor direct na het sluiten van de markt opnieuw door Crooijmans benaderd. Hij legt uit hoe het gelukt is alsnog het marktleiderschap naar een elfde jaar door te trekken:

Tom Crooijmans:”toen wij vóór de kerst contact hadden, ging ik er vanuit dat het niet meer zou lukken. Wij geloofden dat Yamaha nog een aantal motoren zou registreren aan het einde van het jaar, waaronder een aantal overheidsvoertuigen. Dat bleken er echter minder dan we vooraf verwacht hadden en daarom hebben we besloten er alsnog voor te gaan. We zagen gewoon de kans en hebben die op oudejaarsdag alsnog gegrepen door een ruim aantal voertuigen op kenteken te zetten. Daarbij zaten wel een aantal geforceerde kentekenregistraties, maar het merendeel zijn registraties die we opgelijnd hebben door de kentekenregistratie ervan naar voren te halen. Het is uitdrukkelijk niet zo dat het eerder door mij geaccepteerde “verlies” in het interview aan Nieuwsmotor gelogen was. We hebben echt pas later besloten alsnog dermate veel kentekens te registreren, zodat we toch nog marktleider werden.”

Mario Janssen van Yamaha motor reageert op Oudejaarsavond begrijpelijk toch wat teleurgesteld, maar heeft ook al contact met zijn concurrent gehad: 

Janssen: “Het blijkt dat zij (BMW) op de laatste dag van het jaar nog meer dan 127 units op eigen naam hebben gezet en daarmee marktleider zijn geworden. Hij (Crooijmans) had nog verwacht dat wij iets extra’s zouden registreren. Ik heb hem aangegeven dat wij dit niet zouden doen. Helemaal niet na zijn interview met Nieuwsmotor. Maar eerlijk gezegd, als dit het marktleiderschap inhoudt, dan mogen ze het van mij hebben…” 

Overigens moet de coup van BMW Motorrad nog wel door de officiële marktcijfers bevestigd worden, maar uit de reacties vanuit beide merken lijkt dit nog een formaliteit. UPDATE: Dit is inmiddels bevestigd, kijk voor het hele overzicht hier: 2020 – motormarkt 5 procent gegroeid, BMW R1250GS best verkochte motorfiets


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws