Skip to main content

Na 13 jaar BMW Motorrad bovenaan de verkooplijsten van nieuwe motoren, is Yamaha Motor de nieuwe marktleider. Niet alleen Yamaha is BMW voorbij gekomen, maar Honda is na een jarenlange dip weer terug als de nieuwe nummer 2 en zelfs Kawasaki leek bijna boven BMW te eindigen. We kijken hoe de motormarkt zich in het afgelopen jaar ontwikkelde aan de hand van de Top 5 van het afgelopen jaar.

Link: alle verkoopcijfers van de Nederlandse motormarkt in 2023
Link: Verkoopcijfers motoren: vooruitzicht 2024

Marktleider van 2023: #1 Yamaha

Het aanbod van Yamaha past precies in de vraag van dit moment: adventures, crossovers en naked bikes. De Ténéré 700 werd een onverwachte knaller in de adventuremarkt, terwijl de Tracer 7 en 9 de crossovermarkt al vast in hun greep hadden toen de motorwereld pas ontdekte dat dit geen kleine niche meer was. Tel daarbij de sterke ‘value for money’ van de MT-07 en MT-09 (opvolgers van de volledig geflopte MT-01 en MT-03 660, de aanhouder wint!) en het succes is verklaard.

Terug van weggeweest: #2 Honda

De terugkeer van Honda bovenaan de lijst werd ingezet toen een nieuwe verkoopleider vooral rust bracht, na een achtbaan aan verhuizingen, bijna-verhuizingen en reorganisaties in het dealernetwerk. De breedte van het aanbod speelt ook hier weer een hoofdrol, maar het succes was niet gratis; Honda leverde flink aan marge in toen de nieuwe NC750X goedkoper in de markt werd gezet dan het vorige model. Nieuwe platformmodellen als de CB750 Hornet en XL750 Transalp (met een paralleltwin!) werden goed ontvangen en zelfs de CL500 Rebel doet het goed. Opvallend is verder de (te?) hoge score van de ST125 Dax, die bij dealers misschien wel de rol van de PCX125 als registratiespecial overneemt.

#3 BMW

In de afgelopen 13 jaar was BMW Motorrad de dominante marktleider, wel moest het in de afgelopen paar jaren wel alle zeilen bijzetten om die positie te handhaven, al dan niet met wat listige kunstgrepen. Maar voor het eerst in jaren was er maar een kleine Duitse eindsprint, om net nog over Kawasaki heen te komen. De overgang van de R1250GS, wederom de best verkochte motor van 2023, naar de R1300GS kwam op een ongelukkig moment, wat de achilleshiel van BMW ook haarfijn blootlegt: het draait bij de Duitsers vooral om één model. OK, de R1250RT wordt ook goed verkocht, maar dat is vooral aan de politie. Alle andere modellen scoren beduidend minder, ook middenklassers als de F900, die juist bij andere merken de ruggengraat van de verkopen zouden vormen.

Verkoopcijfers motoren ‘paardenrace’ 2008 – 2023

4: Kawasaki

Zoals ieder jaar begon ook Kawasaki 2023 weer erg sterk. Maar, net als ieder jaar kwamen in de zomer de andere merken voorbij. Een aantal jaren leek het erop dat Kawasaki marktleider kon worden, maar juist in de beste jaren ontketenden BMW en Yamaha een registratiestrijd waarin “de groenen’ niet mee konden. Aan het zeer complete aanbod ligt het dan ook zeker niet. Met de Versys werd het crossoversegment uitgevonden, voor adventure-motorrijders die beseffen dat ze eigenlijk helemaal nooit off the road gaan. Daarnaast heeft de agressief gelijnde Z900 een eigen doelgroep gevonden en net als bij Honda’s Rebel 500 is ook de kleine Vulcan 650 cruiser een onverwachte hit.

Op 5: KTM

Het blijft bijzonder dat KTM zo goed blijft scoren, vooral omdat ze haar eigen verkoopcijfers toch wat kannibaliseert met zustermerken Husqvarna en GasGas. Het Oostenrijkse merk heeft vooral een ijzersterk In Your Face imago door MotoGP-succes en hooliganbikes als de SuperDuke, waarvan de uitstraling slim doorgetrokken wordt over de hele line-up. Daarbij worden agressieve prijsstellingen en kortingsacties niet geschuwd, waarmee KTM gevestigde namen als Suzuki, Harley-Davidson, Triumph en Ducati ver achter zich houdt.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws