Skip to main content

Systeem Europese terugroepacties motoren blijft rammelen

Triumph Motorcycles riep afgelopen week in heel Europa Speed Triple RS en RR modellen terug naar de dealers, maar daarmee is wat vreemds aan de hand. De gemelde terugroepactie is wegens een mogelijk probleem met de achterrem, zoals er jaarlijks door alle motorfabrikanten vele tientallen worden gemeld.

Bij de Speed Triples 1200RS die tussen 2021 – 2023 in Thailand gebouwd werden en Speed Triple 1200RR’s die daar van de band rolden in 2022 – 2023, bestaat de kans dat een bout van de achterste remschijf losloopt. De remedie gaat verder dan het alleen vastdraaien van de bouten, want ze worden door de dealers geheel vervangen. Tot zover een recall zoals we die vaker zien.

Europese terugroepactie vs. Nederland

Deze terugroepactie bewijst echter dat het al vaker bekritiseerde Europese terugroepsysteem van motorvoertuigen niet goed werkt. Bovenstaande terugroepactie is namelijk op 10 februari 2023 in het Europese Safety Gate systeem gepubliceerd, na een melding uit Polen een soortgelijke melding uit Frankrijk, maar uit het Nederlandse terugroepregister van de RDW blijkt dat dezelfde terugroepactie al op 14 april 2022 in ons land werd ingezet, dat is dus bijna een jaar geleden!

De melding komt nu vanuit Polen en Frankrijk in het Europese systeem terecht, maar laat zien dat het Europes Safety Gate Alerts nog steeds steken laat vallen, waardoor motorrijders in verschillende landen (te) lang met een potentieel onveilige motorfiets rond bleven rijden.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws