Skip to main content

Europese APK motoren: verplicht maar landen mogen zelf vorm kiezen

EU Road Safety Coordinator Kristian Schmidt begon vandaag een bijeenkomst over het “Road Safety Package” in het Europese Parlement met een korte presentatie van de gegevens zoals ze eerder deze maand al bekend werden gemaakt. Daarbij werd door hem aangegeven dat Europa de veiligste wegen ter wereld heeft, maar dat daar desondanks 19.800 mensen in 2024 in het verkeer omkwamen. Maar, volgens Schmidt eisen emissies en luchtvervuiling per jaar nog eens 70.000 doden, het gaat dus niet alleen over verkeersveiligheid maar ook over uitstoot en geluid. Met 280 à 290 miljoen voertuigen in de EU is deze nieuwe wetgeving zeer ingrijpend.

Lidstaten kiezen

Opvallend was dat Schmidt weliswaar aangaf dat de keuringen voor alle voertuigen in alle landen verplicht moeten worden, waarbij motoren door de ongevalcijfers geen uitzondering meer mogen zijn, maar dat de EU de “scope” van de keuringen voor motorfietsen volledig bij de lidstaten blijft leggen. Dus elk land mag volledig zelf bepalen hoe de motorkeuring eruit ziet, àls er maar een keuring komt. Momenteel zijn die keuringen er al in 20 Europese landen, inderdaad in vele verschillende vormen.

150 miljard besparing

Volgens de makers van het voorstel moet het in vijf jaar gaan zorgen voor 7000 minder verkeersdoden e 65000 minder gewonden, wat 74 miljard euro aan kosten moet schelen. Daarnaast zal minder emissie van schadelijk stoffen nog eens 76 miljard aan kosten in de gezondheidszorg schelen, waardoor invoering van deze nieuwe richtlijn in totaal 150 miljard euro moet gaan besparen.

Moderne controle

In de presentatie sprak Schmidt ook over “sniffer cars”, die kunnen meten dat een voertuig voor ze niet voldoet aan de emissie-eisen. lus moderne controle in de computers van voertuigen in plaats van “onder de motorkap”. Daarvoor moeten testcentra gratis data van fabrikanten krijgen.

Vragen

Na Schmidt’s presentatie was er ruimte voor het stellen van vragen door de leden van het EU Parlement. Er werden kritische vragen gesteld over een cijfermatige onderbouwing van eventuele resultaten van keuringen en een tekort aan monteurs om alle controles uit te voeren. Sommige leden van het Europese Parlement vroegen zich af waarom motoren onder de 125cc (11 kW) en bromfietsen niet onder de richtlijn gaan vallen, vooral omdat dit over enorme aantallen gaat. Schmidt gaf aan dat lidstaten dat alsnog zelf mogen doen, maar dat hij dit niet als een Europese taak ziet.

Er waren ook parlementsleden die vroegen waarom het voorstel over keuringen na 10 jaar levensduur van het voertuig gaat, in plaats van bijvoorbeeld 5 of 6 jaar. Anderen vroegen om een keuring na een bepaald aantal kilometers in plaats van een periode van tijd.

Motormerken steunen keuring

Exact gelijk met de vergadering in het EU-parlement, stuurde de verenigde motormerken in Europa (ACEM) een bericht uit over “The Safe Ride to the Future 3.0”, met daarin een eigen aanpak voor veiligheid van motorrijders, waarin volledige steun werd uitgesproken voor het invoeren van een technische keuring van motoren. In Nederland zijn dezelfde motormerken in de RAI verenigd, maar die spreekt zich juist uit tegen keuring, wat voor verwarring zorgt.

Nederland voorbeeld voor motorveiligheid

Volgens ACEM hebben “landen als Zweden, Spanje, Noorwegen en Nederland strategieën voor veilig motorrijden opgesteld die hen hebben geholpen een hoog niveau van motorveiligheid te bereiken”. Er wordt verder gevraagd naar meer en gestandaardiseerd cijfermatig onderzoek, inclusie van motorfietsen in ADAS-systemen, maar ook naar betere infrastructuur en ook is er volop aandacht voor de inmiddels bekende trainingen nadat het motorrijbewijs is behaald, liefst door een gecertificeerde instantie waar ze zelf belangen in hebben.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws