Motorveiligheid staat hoog op de agenda in Europa. Zo werd gisteren het ‘Road Safety Package’ in het Europese Parlement besproken waarbij het beladen verplichte APK voor motoren op de agenda stond. Niet geheel toevallig presenteerde de Europese motormarkt bij monde van de ACEM (de Europese koepelorganisatie van motorfabrikanten) op dezelfde dag haar rapport ‘The Safe Ride to the Future 3.0’, een integrale benadering van verkeersveiligheid met nadruk op technologie, infrastructuur en scholing.
De ACEM roept beleidsmakers op om motorrijders volwaardig op te nemen in verkeersveiligheidsbeleid en streeft naar een betere integratie van motorfietsen in het mobiliteitssysteem. Met 40 miljoen motorfietsen op de Europese wegen, benadrukt ACEM dat een duurzaam verkeersveiligheidsbeleid niet zonder aandacht voor deze groep kan.
Beleidsaanbevelingen: veilige systemen en beter inzicht
Volgens ACEM vereist duurzame verbetering van de motorrijveiligheid een ‘Safe System’-benadering, waarbij voertuigtechnologie, infrastructuur en menselijk gedrag gezamenlijk worden aangepakt. Landen zoals Zweden, Spanje en Nederland dienen volgens ACEM als voorbeeld door het opstellen van nationale motorrijveiligheidsstrategieën. Ook pleit de sector voor meer diepgaand onderzoek naar het gedrag van motorrijders en ongevallen, om zo beleid beter af te stemmen op de realiteit op de weg.
Infrastructuur: van ontwerp tot realiteit
Een veilige infrastructuur begint volgens het rapport al bij het wegontwerp. Motorrijders zijn bijzonder gevoelig voor gevaarlijke elementen zoals gladde belijning, slecht geplaatste obstakels en beperkte zichtlijnen. ACEM ondersteunt recente EU-maatregelen die een risicoanalyse en veiligheidsbeoordeling verplicht stellen voor belangrijke wegennetten. De nadruk ligt daarbij op de bescherming van kwetsbare weggebruikers, waaronder motorrijders.
Menselijke factor: scholing en bewustwording
Een belangrijke pijler in het rapport is het versterken van de vaardigheden van motorrijders. ACEM pleit voor stimulering van vrijwillige nascholing en meer bewustwordingscampagnes richting álle weggebruikers. Zo kunnen onder andere het dragen van een helm, naleving van snelheidslimieten en vermijding van afleiding levens redden. De sector verwijst naar het European Motorcycle Training Quality Label als voorbeeld van succesvolle vrijwillige samenwerking op het gebied van scholing.
Voertuigtechnologie: remmen, stabiliteit en zichtbaarheid
De industrie heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in veiligheid verhogende technologieën. Antiblokkeersystemen (ABS), automatische koplampverlichting (AHO) en innovatieve vering systemen zijn inmiddels gemeengoed bij veel modellen. Nieuwere technieken zoals bochten-ABS, adaptieve verlichting en semi-actieve vering zorgen voor extra veiligheid onder uiteenlopende omstandigheden.
Ook op het gebied van digitale veiligheid worden stappen gezet. Moderne Advanced Rider Assistance Systems (ARAS) gebruiken radar om de omgeving van de motor in de gaten te houden en waarschuwen de bestuurder bij gevaar. Toch benadrukt ACEM dat technologie slechts een hulpmiddel is, en geen vervanging voor rijvaardigheid of oplettendheid.
Toekomst: verbonden voertuigen en geautomatiseerd verkeer
De motormarkt kijkt vooruit naar een wereld met ‘connected’ voertuigen. Technologieën zoals vehicle-to-vehicle communicatie (V2V) moeten ervoor zorgen dat motorrijders beter worden opgemerkt in het verkeer – een veelvoorkomende oorzaak van ongevallen is immers het niet tijdig zien van een motor. Binnen het Connected Motorcycle Consortium werken fabrikanten en onderzoekers samen aan standaarden en praktische toepassingen van deze technologie.
Ook het gebruik van eCall-systemen, die bij een ongeluk automatisch hulpdiensten alarmeren, wordt steeds breder verkend. De sector zet in op flexibele oplossingen die rekening houden met de specifieke eigenschappen van motorfietsen.
Samenwerking cruciaal voor veiligheidsdoelen
De Europese motorindustrie onderschrijft de doelstelling van de Verenigde Naties om het aantal verkeersdoden wereldwijd met 50% te verminderen tegen 2030. ACEM roept alle betrokken partijen – van overheden en fabrikanten tot opleiders en gebruikersorganisaties – op om gezamenlijk werk te maken van verkeersveiligheid. Alleen met een brede en gecoördineerde aanpak kan de positie van de motorrijder als volwaardige verkeersdeelnemer worden versterkt.
De sector ziet motorrijden niet alleen als recreatief of sportief, maar ook als een belangrijk onderdeel van duurzame mobiliteit: betaalbaar, wendbaar en minder belastend voor infrastructuur en milieu. Verkeersveiligheid staat daarbij volgens ACEM voorop.


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven