Skip to main content

Gisteren werd KTM als motormerk gered van een faillissement, nadat de schuldeisers in meerderheid kozen voor een doorstart en kwijtschelden van 70% van de schulden. Daarnaast werden er voldoende investeringen aangetrokken om zo’n 600 miljoen euro bij elkaar te brengen voor de overgebleven 30% van de oude schuldenlast, plus 150 miljoen voor de doorstart.

Alle grote Oostenrijke media brachten beelden van Stefan Pierer, die de rechtbank zichtbaar opgelucht verlaat (foto: FotoKerschi), maar hij zelf wilde niet met de pers praten. De nieuwe CEO Gottfried Neumeister deed dat wel, hij beantwoordde vragen over de gesprekken met de huidige en nog aan te trekken externe investeerders:  “We hebben tijd gewonnen om het investeringsproces op een goede manier voort te zetten. Ik kan u verzekeren dat alle deelnemers geïnteresseerd zijn in een voortzetting van het bedrijf en niet alleen in het merk of het opdelen van het bedrijf.” Wie de investeerders zijn, werd niet bekend gemaakt.

Opluchting voor werknemers

De bekendmaking van de doorstart werd gisteravond door de werknemers van KTM in Mattighofen feestelijk onthaald. Het personeel bestaat daar niet alleen uit veel Oostenrijkers, maar veel werknemers komen uit de hele wereld, waardoor het verliezen van hun baan in Mattighofen een enorme impact gehad zou hebben. Veel werknemers waren na de uitspraak en de officiële berichten daarover dan ook naar de fabriek gekomen (foto), waar de opluchting voelbaar was en het voortbestaan werd gevierd.

Artikel gaat verder onder de foto

Over 3 maanden loopt procedure af

Overigens is de redding van KTM wel gelukt, maar dit wordt pas helemaal officieel als alle partijen zich aan de afspraken houden, wat betekent dat er op 23 mei 2025 door bestaande en nieuwe investeerders een kleine 600 miljoen op een rekening voor de schuldeisers gestort moet zijn, en zo’n 150 miljoen op de rekening van KTM zelf, zodat het bedrijf weer kan gaan draaien.

Van die laatste 150 miljoen was op de avond voorafgaand aan de zitting van gisteren al 50 miljoen binnen op de tussenrekening van de herstructureringsmanager. Als alle bedragen binnen zijn, volgt pas de officiële uitspraak van de rechter dat het faillissement is afgewend en wordt de juridische procedure afgerond.

Gered door nieuwe wet

De gevolgde procedure is nieuw en pas recent in Oostenrijk ingevoerd, als gevolg van Europese faillissementswetgeving. In het verleden had de rechter voor een in nood geraakt bedrijf maar twee keuzes: failliet of niet. Met de nieuwe wet is er een derde keuze, die iets lijkt op het bekendere surseance van betaling, maar dan in de vorm van een ‘herstructureringsperiode met zelfbestuur’ van 90 dagen. Gedurende die tijd kan het bedrijf even niet door schuldeisers aangepakt worden, maar blijft het management de leiding houden, waar bij faillissementen en surseance gelijk een curator de leiding namens de rechtbank overneemt.

Schuldeisers

Kreditorenverband AKV meldt dat er in totaal 5992 claims ter waarde van 2.455.270.000 lagen bij KTM AG en dochterbedrijven KTM Forschungs & Entwicklungs GmbH en KTM Components GmbH. Een korte rekensom leert dat 30% daarvan 736,5 miljoen is aan schulden die betaald gaan worden. Het betekent ook dat er zo’n 1,7 miljard euro aan schulden niet uitbetaald gaan worden, voor veel schuldeisers een uiterst bittere pil. Het alternatief bij een faillissement, en een daaropvolgende verkoop van de bezittingen, zou volgens een onderzoeker echter maar 14% opgeleverd hebben.

Voorraad of productie?

Rondom de hele procedure was de werkgelegenheid in de KTM fabrieken in het Oostenrijkse Mattighofen een zeer belangrijk speerpunt. Van de 2500 werknemers werden er al 500 ontslagen of ze kregen geen contractverlenging. Gisteren liet Pierer Mobility AG dan ook weten dat de productie snel weer op alle vier de productielijnen in éénploegendienst moet gaan draaien.

Vraag is dan alleen wel of er al wel nieuwe KTM motorfietsen nodig zijn, want in december werd gemeld dat er nog 130.000 (!) motoren kant en klaar op verkoop stonden te wachten. Sowieso moeten er enorme reorganisatie doorgevoerd worden om het maken van dezelfde fouten te voorkomen, dit zal onder leiding van de Amerikaanse Citi Group gebeuren.

Kritiek op Stefan Pierer

In Oostenrijk is er kritisch gekeken naar een totaal andere deal van KTM’s topman Stefan Pierer. Die investeert samen met Red Bull-erfgenaam Mark Mateschitz en een bank in het Robau Consortium, wat Rosenbauer, de grootste leverancier van brandweeruitrusting ter wereld, overneemt. De overname werd al voor de grote problemen bij KTM aangekondigd, maar wordt nu pas doorgezet. Dat leidt in de Oostenrijkse pers wel tot kritiek: het is duidelijk dat dit om verschillende bedrijven van Pierer gaat, maar het is wel pijnlijk voor leveranciers die door een ander bedrijf van dezelfde persoon maar 30% van hun uitstaande schulden betaald zien worden.

Ook op een ander vlak zijn er vragen rondom Pierer Mobility’s voormalig CEO, want de voorgenomen verkoop van Leoni, een ander bedrijf van Pierer, is nog steeds niet rond. Leoni speelt een belangrijke rol in het herstructureringsplan dat Pierer heeft ingediend, want de 525 miljoen euro van de Chinese kopers voor de helft van dat bedrijf, heeft hij nodig om de doorstart van KTM te financieren.

Aandelenkoers verdubbeld

Aan de andere kant gaat het juist beter: de aandelenkoers van Pierer Mobility AG is sinds eind november verdubbeld. Na de aankondiging van gisteren kwam daar nog eens 16% bij, waarop de handel tijdelijk werd stilgelegd.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws