Skip to main content

In het gevecht om het marktleiderschap qua verkoopcijfers van motoren van 2022, gaat het in de maand december alleen nog tussen BMW Motorrad en Yamaha. Op dit moment staat Yamaha nog steeds bovenaan, maar bij BMW worden alle zeilen bijgezet om alsnog de achterstand in te lopen. Resultaat: het verschil tussen de nummers 1 en 2 was aan het einde van donderdag 15 december 2022 nog maar 63 stuks, zo blijkt uit de cijfers van RDC.

Aan het einde van de maand november van 2022 zat er tussen BMW en Yamaha nog maar een gat van 149 in het voordeel van de Japanners, terwijl de voorsprong eind juli nog een -enorme- 455 aan geregistreerde kentekens was. Normaliter is het verkoopseizoen aan motorrijders dan ruim voorbij en zou Yamaha daarmee dus makkelijk het markleiderschap voor heel 2022 behaald hebben. Maar, bij BMW was een zeer duidelijke dip waarneembaar, grotendeels als gevolg van leveringsproblemen. Daarna werd niet alleen de achterstand per maand opvallend hard ingelopen. Het Duitse motormerk ging daar namelijk nog eens fors overheen met extreme registratiecijfers, zoals die in de maanden ná het motorseizoen nooit eerder zijn vertoond.

Dat inlopen gebeurde ook in de eerste helft van december: BMW Motorrad registreerde 65 kentekens voor nieuwe motoren, terwijl het aantal door de importeur voorgeregistreerde “open” inschrijven (ook wel A1 kenteken genoemd) steeg naar 104 units, waarvan 96 in de laatste 30 dagen. In dezelfde periode wist Yamaha ‘maar’ 32 nieuwe motoren op kenteken te krijgen, met het aantal open inschrijvingen op 35 totaal, waarvan 17 in de afgelopen dagen.

Alles uit de kast

Het lijkt er dan ook sterk op dat BMW Motorrad ook dit jaar weer alles uit de kast haalt om voor de dertiende keer op rij marktleider van Nederland qua motorverkopen te worden. Acties in voorgaande jaren lieten zien dat de verkooporganisatie bereid is hiervoor heel ver te gaan: nadat er in 2018 al een reeks BMW’s op naam werden gezet en vervolgens begin 2019 weer geëxporteerd, volgde de opvallendste actie die in 2020. Toen werd de concurrentie eerst in slaap gesust met een ‘felicitatie’, waarna er op oudejaarsmiddag alsnog 128 kentekens werden geregistreerd.

Verkoopcijfers “onbelangrijk”

Desgevraagd geven alle motormerken aan dat verkoopcijfers -en de rangschikking daarvan- volledig onbelangrijk zijn. In werkelijkheid zit dat dus iets anders in elkaar en worden de marketing & sales-organisaties en het personeel daar vaak juist op afgerekend. Dit zorgt ervoor dat de kosten van geforceerde registraties (volgens insiders tussen de 1000 en 1500 aan korting per motorfiets) toch geaccepteerd worden. Overigens is dit niet alleen maar zo in de motorbranche; eind 2021 was er een soortgelijke strijd tussen automerken Kia en Volkswagen, die in het voordeel van de laatste beslist werd toen VW-importeur vlak voor Oud & Nieuw nog 2000 voertuigen op eigen naam zette.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws