Skip to main content

Honda toont nieuwe 2024 CBR600RR supersport

Honda heeft een nieuwe versie van haar CBR600RR supersportmodel onthuld tijdens de beroemde 8 Uur van Suzuka in het afgelopen weekend. Deze endurancerace vindt jaarlijks plaats op het circuit van Suzuka in Japan. Voor de vier Japanse motormerken is dit het belangrijkste motorsportevenement van het jaar, waarbij het voor Honda nog extra meespeelt dat het circuit waarop de race plaatsvindt ook nog eens eigendom van Honda is.

Wat is er nieuw?

Het is wel zo dat er wereldwijd al langer een CBR600RR te koop is, maar die wordt sinds 2017 niet meer in Europa verkocht. Feitelijk heeft Honda voor 2024 nu officieel alleen nog maar nieuwe 2024-kleuren voor de CBR600RR laten zien, waaronder een driekleurige Honda Racing Corporation (HRC) kleurstelling en een matzwarte versie. De speculatie over een Europese comeback heeft daarom iets meer uitleg nodig.

(artikel gaat verder onder de video)

Emissie voor Europa?

Hoewel specifieke details van de modelupdate (nog) niet zijn bekendgemaakt, wordt door Japanse motormedia aangenomen dat de belangrijkste focus van deze versie is om te voldoen aan de nieuwste emissievoorschriften voor de Japanse markt. Dit zou betekenen dat de aangebrachte wijzigingen in de eerste plaats vooral betrekking hebben op de naleving van emissie-eisen, in plaats van op prestatieverbeteringen. En, als emissie-eisen het hoofddoel waren, is in diezelfde update een aanpassing aan de (strenge) Europese regelgeving opeens veel dichterbij. Daarbij is wel een factor dat de Euro5-norm al relatief snel opgevolgd gaat worden door een EURO5-plus norm, waarvan nog niet helemaal duidelijk is wat daarvan de consequenties zijn.

Domino?

Het nieuwe model maakt de vraag legitiem of Honda de CBR600RR toch terug wil brengen op de Europese markt, zoals Kawasaki dat recent (volledig onverwacht) al deed met de Ninja ZX-6R. De terugkomst van de 600cc supersportmotor was al eerder heel dichtbij: Honda verraste vriend en vijand immers al eerder met een compleet nieuwe CBR600RR voor modeljaar 2020. De verbazing werd alleen nòg groter, toen bleek dat het -rigoureus vernieuwde- model niet gehomologeerd werd voor de Europese markt, vooral omdat van de nieuwe versie al gezegd werd dat het technisch goed haalbaar was om deze EURO5-gekeurd te krijgen. Doordat Kawasaki opeens haar Ninja ZX-636 wel door de (kostbare) keuring haalde, lijkt de terugkeer van de CBR600RR nu opeens realistisch.

Supersport Next Generation

In het verleden maakten de Japanse fabrikanten gezamenlijke afspraken over de gang van zaken rondom homologatie van de modellen die in World Superbikes en World Supersport werden gemaakt, zodat alle merken mee konden blijven doen aan deze wereldkampioenschappen. Nadat de markt voor supersportmodellen instortte, nam elk merk echter zijn eigen beslissingen. Resultaat daarvan was dat er nu met ‘straatmotoren’ wordt geraced, die in een deel van de wereld niet meer toegelaten worden op de openbare weg, wat geld voor alle 600’s van de Japanse merken.

De organisatie van het kampioenschap kwam daarom met een ruimere regelgeving onder de naam Supersport Next Generation, maar die regels blijken het de Japanse 600cc-modellen vooral veel moeilijker te maken. Het is zeer zeker niet ondenkbaar dat de Japanse merken in de sport weer terug willen naar pure 600cc supersportmodellen, maar die moeten dan wel leverbaar zijn als gehomologeerde straatmotor…


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws