Skip to main content

FIM homologeert eerste offroadhelm: :LS2 X-Force

De FIM is verheugd om ‘s werelds eerste FIM gehomologeerde Off-Road helm onder de FRHPhe-02 aan te kondigen, het X-Force model van LS2. Fase 2 van het FIM Racing Homologatie Programma voor helmen (FRHPhe-02) werd gelanceerd in november 2022. Deze nieuwe fase is ook gericht op Off-Road helmen en markeert daarmee een belangrijke stap voor de veiligheid in Motocross, Enduro, Speedway en Cross Country disciplines, met de eerste FIM standaard voor FIM Off-Road kampioenschappen.

Nieuwe standaard hoofdbescherming

Vanaf het begin was het doel van de FRHPhe-02 om de hoofdbescherming van rijders in andere disciplines te verbeteren. Deze tweede fase is in samenwerking met de helmfabrikanten tot stand gekomen om een nieuwe standaard te definiëren die verder gaat dan de bestaande standaarden op de markt (bijv. UN ECE 22.06, Snell M2020, JIS T8133) en die boven de FRHPhe-01 uitstijgt.

Nieuwe testen

In vergelijking met de eerder genoemde normen, hebben de FRHPhe-02 normen een verbeterde en meer volledige evaluatie van hun prestaties ondergaan, naast het feit dat ze eerder gecertificeerd zijn als zijnde in overeenstemming met een internationale norm (met willekeurige inslagen op 9 tot 13 van de 22 vooraf vastgestelde locaties verdeeld over het helmoppervlak). Dit omvat nieuwe drempelwaarden, nieuwe stoten en testen, zoals nieuwe impacttesten tegen schuine aambeelden, impacttesten tegen hemisferische aambeelden (om ‘rotational solicitations’ te meten die bij impact worden gegenereerd), een snel te verwijderen wangkussentest en de introductie van een schedelbreukcriterium (SFC).

Vanaf 2026 verplicht

De FIM wil het veiligheidsniveau voor rijders blijven verhogen met de nieuwe FIM helmstandaard (FRHPhe-02), die vanaf 2025 sterk wordt aanbevolen en vanaf 2026 verplicht wordt voor FIM kampioenschappen (behalve voor Trial, Pedelecs, SSV en Land Speed World Records (alleen Streamliners) rijders).

De FIM juicht LS2 toe, omdat het de eerste FIM Off-Road gehomologeerde helm introduceert onder dit nieuwe programma, die met onmiddellijke ingang is toegestaan in FIM Off-Road kampioenschappen. Deze helm heeft een standaard ECE 22-06 certificering en heeft alle tests van de FIM Helmet Standard FRHPhe-02 met succes doorstaan.

Het X-Force-model is verkrijgbaar in de maten XS tot en met XXXL, behalve in maat S, waarbij de homologatie wordt bevestigd door de aanwezigheid van het FIM-homologatielabel dat op de kinband is genaaid.

Jorge Viegas, voorzitter van de FIM: “Toen de FIM in december 2022 de FRHPhe-02 lanceerde, hoopten we dat sommige fabrikanten rijders zouden kunnen voorzien van helmen die voldoen aan deze nieuwe standaard en deze zouden kunnen produceren voor de FIM-kampioenschappen en nationale kampioenschappen in de aanloop naar de doelstelling van 2026. Vandaag feliciteer ik LS2 met het aanbieden van een nieuw niveau van helmveiligheid aan de wereld vanaf 2024 met de eerste FIM gehomologeerde Off-Road helm, de X-Force.”

Giuseppe PORCU, CEO LS2 Helmets: “De eerste helmfabrikant zijn die de FIM homologatie kreeg onder de FRHPhe-02, voor een pure MX helm als onze MX 703-1, toont onze toewijding aan de FIM’s evolutie van dit programma en onze plannen voor de komende toekomst, namelijk om ook een topspeler te worden in de MX wereld. Felicitaties aan onze R&D-afdeling en een grote dank aan de FIM.”

Bron: LS2

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws