Vanaf 2019 zullen de bekende internationale keuringslabels voor motorhelmen niet genoeg zijn om ermee aan motorsport te mogen doen; de wereldwijde motorsportbond FIM kondigt namelijk een eigen FIM Racing Homologation Programme (FRHP) aan. Dit betekent feitelijk dat elke deelnemer aan elke vorm van motorsport die onder de FIM reglementen valt, een extra homologatie zal moeten ondergaan. Naast de bestaande Europese ECE-2205, de Amerikaanse Snell Foundation, de eveneeens Amerikaans DOT (Department of Transportation) en de Britse SHARP testen, zal er nu ook nog eens gekeurd gaan worden door instituten met een goedkeuring van de FIM. Genoemd voorbeeld hiervan is het Impact Laboratory van de Spaanse Universiteit van Zaragoza.
De komst van de nieuwe standaard is een zeer opvallende beslissing, omdat hiermee eigenlijk indirect gezegd wordt dat alle andere testmethodes niet goed genoeg zijn. Daarbij komt dat er verschillende stromingen zijn binnen de motorhelmenfabrikanten, waarbij (bijvoorbeeld) sommigen de Snell-keuring en en anderen ECE-2205 de juiste testmethode vinden. Ook qua veiligheid zijn er verschillende theoriën, de ene fabrikant vindt een harde buitenschaal het belangrijkste, terwijl anderen een laag gewicht, preciese ronding, geluidsniveau’s of juist makkelijk barsten van de buitenschaal (energie-absorbtie) en een sterke binnenschaal belangrijk vinden. Voor al deze theorieën zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken om het gelijk ervan te staven. In het verleden leidde twijfel aan de juiste testmethodes al to de komst van de SHARP keuringen door de Britse overheid. In eerste instantie vonden veel helmfabrikanten dit inderdaad een nòg betere testmethode, totdat sommige modellen niet de maximale 5 sterren kregen en de test opeens toch niet zo goed werd bevonden.
Overigens bestaan er al veel langer motorhelmenkeuringen in de motorsport, maar de afgelopen jaren werd hiervoor een door fabrikanten aangeleverde lijst gehanteerd. Daarnaast wordt altijd op circuits gekeurd, maar dit is om te zien of de helm nog wel in de juiste staat is, bijvoorbeeld na een eerdere crash.
Volgens het persbericht van de FIM vinden helmfabrikanten AGV, Shark en 6D de nieuwe keuring een goed idee. Hoe de keuring feitelijk eruit gaat zien is niet bekend gemaakt. Juist over de te volgen testprocedures bestaan in de helmenwereld de grootste discussies, dit als gevolg van de hiervoor beschreven verschillen in inzicht. Gevolg van een nieuwe keuring zal zijn dat merken of modellen die niet gekeurd zijn, niet meer toegestaan zijn in de motorsportcompetities. De kans dat dit tot enorme discussie over testmethodes en de (enorme) kosten zal leiden, is dan ook een gegeven.
Voorbeeld van een test bij Arai
https://www.youtube.com/watch?v=KguPaubfR20}

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven