Skip to main content

Officieel: F1-eigenaar Liberty Media neemt MotoGP over

Liberty Media Corporation kondigt officieel de overeenkomst aan om MotoGP over te nemen. MotoGP is het toppunt van tweewielers, met 22 van de snelste rijders die strijden op speciaal gebouwde prototypemotoren op enkele van de grootste racecircuits ter wereld, waarbij topsnelheden van boven de 360 kilometer per uur worden bereikt. Vanaf het eerste seizoen in 1949, waarin zes rondes door heel Europa werden gehouden, is de sport uitgegroeid tot meer dan twintig Grands Prix op vijf continenten, waarbij de televisie-uitzending honderden miljoenen mensen over de hele wereld bereikt.

Door deze nieuwe overeenkomst blijft Dorna Sports S.L., de exclusieve commerciële en televisierechtenhouder van MotoGP, een onafhankelijk geleid bedrijf dat wordt toegeschreven aan Liberty Media’s Formula One Group-trackingaandelen. Carmelo Ezpeleta, die sinds 1994 CEO is, zal in zijn functie blijven en samen met zijn managementteam het bedrijf blijven leiden. Het bedrijf blijft gevestigd in Madrid.

WorldSBK, Moto2, Moto3, MotoE, WCR

Dorna heeft ook de exclusieve rechten op andere motorraceseries, waaronder de MotoGP aanvoerkampioenschappen Moto2 en Moto3, het FIM Enel MotoE Wereldkampioenschap, het MOTUL FIM WorldSBK Superbike Wereldkampioenschap en het nieuwe FIM Women’s Circuit Racing Wereldkampioenschap.

Liberty Media zal ongeveer 86% van Dorna verwerven, waarbij het management van Dorna ongeveer 14% van hun aandelen in het bedrijf zal behouden. De transactie weerspiegelt een ondernemingswaarde voor Dorna/MotoGP van €4,2 miljard en een aandelenwaarde van €3,5 miljard, waarbij het bestaande schuldensaldo van MotoGP naar verwachting na de afsluiting op zijn plaats zal blijven.

“We zijn verheugd om ons portfolio van toonaangevende livesport- en entertainmentactiva uit te breiden met de overname van MotoGP”, aldus Greg Maffei, president en CEO van Liberty Media. “MotoGP is een mondiale competitie met een loyale, enthousiaste schare fans, boeiende races en een cashflow-genererend financieel profiel. Carmelo en zijn managementteam hebben een geweldig sportspektakel opgebouwd dat we kunnen uitbreiden naar een breder wereldwijd publiek. Het bedrijf heeft aanzienlijke voordelen en we zijn van plan de sport te laten groeien voor MotoGP-fans, teams, commerciële partners en onze aandeelhouders.”

“Dit is de perfecte volgende stap in de evolutie van de MotoGP, en we zijn enthousiast over wat deze mijlpaal Dorna, de MotoGP-paddock en racefans brengt”, aldus Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna. “We zijn trots op de mondiale sport die we hebben laten groeien, en deze transactie is een bewijs van de waarde van de sport vandaag de dag en zijn groeipotentieel. Liberty Media heeft een ongelooflijke staat van dienst in het ontwikkelen van sport en we konden ons geen betere partner wensen om de MotoGP-fanbase over de hele wereld uit te breiden.

“De overname zal naar verwachting eind 2024 worden afgerond en is afhankelijk van de ontvangst van goedkeuringen door mededingings- en buitenlandse investeringsrechtautoriteiten in verschillende rechtsgebieden.

Over Liberty Media Corporation

Liberty Media Corporation exploiteert en bezit belangen in een breed scala aan media-, communicatie- en entertainmentbedrijven. Deze bedrijven worden toegeschreven aan drie tracking stock-groepen: de Liberty SiriusXM Group, de Formula One Group en de Liberty Live Group. De bedrijven en activa die worden toegeschreven aan de Liberty SiriusXM Group (NASDAQ: LSXMA, LSXMB, LSXMK) omvatten het belang van Liberty Media in SiriusXM. De bedrijven en activa die aan de Formula One Group (NASDAQ: FWONA, FWONK) worden toegeschreven, omvatten de dochterondernemingen van Liberty Media, Formula 1 en Quint, en andere minderheidsinvesteringen. De bedrijven en activa die aan de Liberty Live Group (NASDAQ: LLYVA, LLYVK) worden toegeschreven, omvatten het belang van Liberty Media in Live Nation en andere minderheidsinvesteringen.

Over Dorna Sports, S.L. & MotoGP

Dorna Sports werd in 1991 de enige commerciële en televisierechtenhouder van het FIM MotoGP Wereldkampioenschap. Dorna is gevestigd in Madrid, heeft een vestiging in Barcelona en een dochteronderneming in Rome.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws