Skip to main content

Het Amerikaanse bedrijf Liberty Media staat op het punt Dorna Sports over te nemen, zo melden het doorgaans goed ingelichte Motorsport.com en de Financial Times. Daarmee komen Formule 1, MotoGP en WorldSBK Superbikes in handen van hetzelfde bedrijf. De afronding van de aankoop van MotoGP door Liberty Media wordt volgens Motorsport.com ‘naar alle waarschijnlijkheid’ de komende dagen aangekondigd, waarbij dus nog wel een kleine slag om de arm wordt gehouden.

Volgens bronnen van Motorsport.com is de verkoop van het door investeerder Bridgepoint beheerde aandeel van 40% in het Spaanse bedrijf enkele weken geleden al door de Amerikanen van Liberty Media afgerond. Naast Bridgepoint zijn ook pensioenfonds Canada Pension Plan Investment Board en Dorna managers aandeelhouders. Bridgepoint, dat al 18 jaar aandeelhouder van Dorna is, kocht in 2006 voor € 550 miljoen ongeveer 40 procent van het bedrijf. De CPPIB kocht haar belang van 39 procent in Dorna in 2012.

USA

Volgens Motorsport.com zal het nieuws van de aankoop door de Amerikanen -heel passend- bekendgemaakt worden voordat de volgende MotoGP-ronde op het Circuit of the Americas (COTA) in de Verenigde Staten begint. De deal is volgens ingewijden enkele weken geleden afgerond.

Al jaren te koop

Er doen al jaren geruchten de ronde over de verkoop van Dorna Sports, waarbij verschillende kopers de revue passeerden. Dorna CEO Carmelo Ezpeleta verklaarde recent dat Dorna nou eenmaal grotendeels het eigendom van investeerders is, zodat er altijd over koop en verkoop wordt gesproken, maar dat de geruchten daarover vaak van banken kwamen, die wel wilden bemiddelen maar daarmee nog geen daadwerkelijke overname hadden geregeld.

Mededinging

Aankoop van MotoGP door F1-eigenaar Liberty zal echter waarschijnlijk te maken krijgen met anti-kartel toezichthouders. CVC Capital Partners bezat eerder feitelijk ook al zowel de F1 als de MotoGP, maar werd in 2006 gedwongen MotoGP te verkopen voordat de Formule werd gekocht, nadat de mededingingstoezichthouders van de EU hun zorgen hadden geuit. CVC verkocht de F1 in 2017 aan Liberty voor 8 miljard dollar. Voor MotoGP wordt nu een aankoopbedrag van 4 miljard dollar genoemd.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws