Skip to main content

MXGP: Febvre pakt de winst in Arnhem

Afgelopen weekend was Motorsportpark Gelderland Midden in Arnhem het decor voor de MXGP van Nederland, het FIM wereldkampioenschap Motorcross. Naast de MXGP werden er ook wedstrijden verreden in de MX2, WMX en EMX250, met in alle klassen meerdere Nederlandse rijders.

Op beide dagen stond er van s ’ochtends tot laat in de middag genoeg op het programma op de Arnhemse heide. Met prima weersomstandigheden het gehele weekend, een flinke opkomst van toeschouwers en vooral erg spannende races kan het weekend in Arnhem een succes genoemd worden.

Een raceweekend in de MXGP bestaat uit een kwalificatierace op zaterdag (waarin punten te verdienen zijn voor het kampioenschap) en twee hoofdraces op zondag. De rijder met de meeste punten in beide hoofdraces is de winnaar van de Grand Prix.

MXGP

In de MXGP ging het voor Jeffrey Herlings (KTM) al mis in de vrije training op zaterdag, na een valpartij brak hij zijn sleutelbeen en moest afhaken. Eerder had Glenn Coldenhoff (Yamaha) al aangegeven dat hij hoopte dat het Wilhelmus voor hem gespeeld zou worden in Arnhem. Aan hem de taak om de Nederlandse eer in de MXGP wedstrijden hoog te houden.
In de Kwalificatiewedstrijd weet Coldenhoff de tweede plaats veilig te stellen net achter de Fransman Romain Febvre(Kawasaki). De Spanjaard en WK-leider Jorge Prado (GasGas) wordt derde.
In race 1 is het Jorge Prado die de overwinning pakt voor Febvre en Seewer (Yamaha), Coldenhoff wordt vierde.

Race twee, later op de middag, blijft tot aan de eindstreep spannend en Coldenhoff weet als derde de eindstreep te passeren één seconde achter Seewer die weer nipt (minder dan een seconde) achter Febvre over de streep komt. Febvre mag met zijn tweede en eerste plaats de hoogste trede van het podium beklimmen.

Eindklassering MXGP van Nederland:

1	#3	Romain Febvre		Kawasaki	FRA	47
2	#61	Jorge Prado		GASGAS	    ESP   43
3	#91	Jeremy Seewer		Yamaha		SUI	42
4	#259	Glenn Coldenhoff	Yamaha		NED	38
5	#243	Tim Gajser		Honda		SLO	32

MX2

In de MX2 laat Rick Elzinga in de vrije trainingen en kwalificatie zien dat hij voorin kan meestrijden om de podiumplaatsen. Echter in beide races gaat het mis en moet hij zich terugvechten naar de top tien. In Race 1 weet hij nog als negende over de streep te komen, in de tweede race is het halverwege klaar voor de Nederlander. Landgenoot Roan Van De Moosdijk is de best geklasseerde thuisrijder met twee keer een achtste plaats.

Arnhem wordt een Belgisch feestje in de MX2, met een tweede en derde plaats is Liam Everts de beste van de dag voor landgenoot Lucas Coenen en de Duitser Simon Längenfelder. Eerder op de dag wist Längenfelder race 1 nog te winnen.

Eindklassering MX2:

1	#72	Liam Everts		KTM		BEL	42
2	#96	Lucas Coenen		Husqvarna	BEL	40
3	#516	Simon Längenfelder	GASGAS	    GER   40
4	#93	Jago Geerts		Yamaha		BEL	38
5	#80	Andrea Adamo		KTM		ITA	38

WMX

In de WMX, het wereldkampioenschap motorcross voor vrouwen, was het Lotte van Drunen die zorgde voor het Nederlands volkslied. Door de winst te pakken in beide races liet ze de concurrentie ver achter zich. Lynn Valk wordt derde net achter de Spaanse Daniela Guillen. In kampioenschap blijft de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan de leider, Van Drunen staat derde.

1	#401	Lotte Van Drunen	Kawasaki	NED	50
2	#255	Daniela Guillen		GASGAS	    ESP   42
3	#172	Lynn Valk		Fantic		NED	40
4	#151	Courtney Duncan		Kawasaki	NZL	38
5	#188	Shana van der Vlist	Yamaha		NED	31 

EMX250

De EMX250, het Europees kampioenschap 250cc, begon goed voor de Nederlanders Kay Karssemakers en Cas Valk. In de kwalificatie klokte zij de eerste en de tweede tijd, ook in de vrije trainingen waren zij het hele weekend al snel. Echter in Race 1 is het de Italiaan Ferruccio Zanchi die er met de winst vandoor gaat. Race weet Cas Valk op zijn naam te zetten, hij wint knap voor de Itaiaan Andrea Bonacorsi, Kay Karssemakers wordt derde.

Met twee tweede plaatsen in de races mag Andrea Bonacorsi het goud mee naar huis nemen. Valk en Karssemakers worden tweede en derde.

Eindklassering EMX250:

1	#32	Andrea Bonacorsi		Yamaha		ITA	44
2	#172	Cas Valk			Fantic		NED	38
3	#33	Kay Karssemakers		Husqvarna	NED	36
4	#2	Ferruccio Zanchi		KTM		ITA	36
5	#319	Quentin Marc Prugnieres	    Kawasaki	FRA	34

Foto’s: MXGP start en WMX podium via MXGP

Overige foto’s: Nieuwsmotor en JM

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws