Skip to main content

FIM Women’s Motorcycling World Championship van start in 2024

De nieuw opgezette Women’s Motorcycle World Championship gaat definitief van start in 2024. Dit wereldkampioenschap speciaal voor vrouwen werd al in april van dit jaar aangekondigd en nu is dan ook de kalender voor het komende jaar bekend gemaakt. En niet alleen dat, ook het type motor waarmee gereden zal worden is nu aan het publiek gepresenteerd: de Yamaha YZF R7 van het modeljaar 2023.

FIM Persconferentie

De belangrijkste details over de nieuwe serie werden onthuld tijdens een persconferentie op het Circuito de Jerez Angel Nieto in Spanje waar dit weekend de laatste ronde van de World Superbikes wordt verreden. FIM President Jorge Viegas werd hierbij vergezeld door FIM Women in Motorcycling Commission Director Janika Judeika, WorldSBK Executive Director Gregorio Lavilla en Yamaha Motor Europe’s President en CEO Eric de Seynes. Ook aanwezig was de 2023 Europees Women’s kampioen Beatriz Neila.

2024 Kalender

Het 2024 FIM Women’s Motorcycling World Championship bestaat uit zes ronden en één pre-season test, allemaal samen verreden met de rondes voor het FIM Superbike World Championship.

1. Emilia-Romagna 14-16 juni Misano World Circuit “Marco Simoncelli”
2. Verenigd Koninkrijk12-14 juli            Donington Park Circuit
3. Portugal9-11 augustus            Autodromo Internacional do Algarve
4. Hongarije23-25 augustus        Balaton Park Circuit
5. Italië20-22 september        Cremona Circuit
6. Spanje11-13 oktober  Circuito de Jerez-Angel Nieto

Tijdens elke ronde vindt de Superpole plaats op vrijdag, Race 1 op zaterdag en Race 2 op zondag

Yamaha YZF R7

Het kampioenschap wordt verreden met voor iedereen dezelfde motor; de Yamaha R7met een GYTR Racing Kit en Pirelli-banden. Bovendien zal één partner toezicht houden op alle technische aspecten waardoor een gelijk speelveld voor alle rijders wordt gewaarborgd.

Toelating

Aspirant-rijders kunnen zich aanmelden van 13 november 2023 tot 31 januari 2024. Deelnemers moeten minimaal 18 jaar oud zijn en kunnen ervoor kiezen om onder een teamnaam te racen wat een persoonlijk tintje aan het kampioenschap toevoegt.

Het inschrijfgeld voor de vaste rijders is vastgesteld op € 25.000. Dat is inclusief een uitgebreid pakket zoals het gebruik van de YZF R7. Tevens horen Pirelli-banden, brandstof, raceservice en toegang tot het Paddock Village tot het pakket.

Jorge Viegas, FIM President:

“In de FIM hebben we de afgelopen 20 jaar heel hard gewerkt om steeds meer vrouwen in de racerij op te nemen sinds we de Women Commission hebben opgericht. We hebben al Women’s Championships in Motocross, Enduro en Trial en we gaan binnenkort Speedway toevoegen. Toen we begonnen na te denken over een Circuit Racing Championship omarmde Dorna dit project en we werken al sinds april samen en ik denk dat Gregorio Lavilla het heel goed heeft gedaan. Er is veel vraag van vrouwen om mee te doen aan dit EK. Er zullen vrouwen uit Japan, uit de Verenigde Staten, uit Latijns-Amerika en natuurlijk uit Europa komen. Ik denk dat het een groot succes wordt.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws