Skip to main content

Nieuw in 2024: FIM Women’s Motorcycling World Championship

Tijdens de MotoGP ronde op het circuit Jerez Angel-Nieto werd op zaterdag een nieuw project aangekondigd door de FIM en Dorna Sports: het FIM Women’s Motorcycling World Championship

Het nieuwe kampioenschap is bedoeld om kansen te creëren voor vrouwelijke rijders die nu al dan niet deelnemen in een competitie door een omgeving aan te bieden waarin ze een professionele, levensvatbare carrière in de motorsport kunnen opbouwen. Dit moet dan de basis leggen voor een meer gelijke vertegenwoordiging in alle motorpaddocks van de toekomst. De nieuw op te zetten vrouwencompetitie op wereldniveau moet dan ook worden gezien als een positieve bijdrage voor potentiële vrouwelijke deelnemers.

Het is de bedoeling dat de competitie in 2024 van start gaat waarbij de eerste serie voornamelijk tijdens de FIM World Superbike weekenden zal plaatsvinden. Het plan is om in het eerste seizoen minimaal zes ronden in Europa te organiseren, met twee races per ronde. Er zal worden gereden met voor iedereen dezelfde motor van één merk. Welke motorleverancier de motoren gaat leveren zal te zijner tijd worden aangekondigd. Er is al informeel met fabrikanten gesproken over het definiëren van de details, maar naar verwachting zal het iets worden in een vergelijkbaar bereik als de Supersport-cilinderinhoud. Er is veel interesse vanuit de fabrikanten, maar men gaat ervan uit dat het nieuwe kampioenschap een project is dat zich de komende jaren verder ontwikkeld en kan worden uitgebreid met verschillende fabrikanten.

Jorge Viegas, FIM President: “Dit is de eerste keer ooit, sinds 1904, dat we volgend jaar beginnen met het FIM Women’s World Championship. We hebben hier veel over nagedacht en we hadden veel vragen. Net als in de motorcross, enduro en trial beginnen we volgend jaar met een wereldkampioenschap voor vrouwen in het circuit racen. Ons plan is om zes races in Europa te houden en we zijn van plan om een competitie met één merk te doen. We zullen proberen om vrouwen van over de hele wereld te laten racen in dit nieuwe kampioenschap. Het zal voornamelijk worden georganiseerd in het kader van het WorldSBK kampioenschap. Het is een kampioenschap waarbij vrouwen prof kunnen worden. Het is geen stap naar een andere categorie, we willen dat vrouwen die hier racen een loon kunnen verdienen als coureur, als prof. We hopen in maart of april volgend jaar te starten.”

Gregorio Lavilla, WorldSBK Executive Director: “Toen ik werd geïnformeerd over dit project met de mogelijkheden ervan, was ik erg geïnteresseerd en was ik heel enthousiast. Momenteel denken we dat het World Superbike-platform een van de beste plaatsen is om dit project te starten, maar dit betekent niet dat het alleen in de Superbike plaats zou kunnen vinden. Het valt binnen Dorna, dus we zullen zien hoe dit zich ontwikkelt.”

Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna: “We zijn gewend om aankondigingen te doen in buitengewone persconferenties, en vandaag is een buitengewone dag! Na lang wikken en wegen hebben we samen met de FIM een besluit genomen dat zowel voor ons als voor de toekomst van de motorwereld erg belangrijk is. We zijn erg blij om dit project aan te kondigen en deel uit te maken van dit belangrijke initiatief, het FIM Women’s Motorcycle Racing World Championship.”

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws