Skip to main content

Dorna-baas Ezpeleta onderhandelt over verkoop MotoGP  

Carmelo Ezpeleta, CEO van MotoGP-rechtenhouder Dorna, heeft in een interview voor het eerst onomwonden toegegeven dat er overlegd wordt over een mogelijke verkoop van Dorna. Het is wel zo dat dergelijke geruchten om de zoveel tijd de kop opsteken, en soms een kern van waarheid bevatten, maar nu bevestigt Ezpeleta tegenover de Italiaanse krant La Repubblica de geruchten. De krant quote hem als “Ik bevestig de geruchten: er zijn onderhandelingen over verkoop gaande”.

Van het Spaanse bedrijf Dorna Sports, dat zowel MotoGP als WorldSBK Superbikes bezit, is ongeveer 20% eigendom van het management, waarvan Ezpeleta dan weer de meerderheid in handen heeft. Daarnaast is 39% eigendom van investeringsfonds Bridgepoint en 38% van een Canadees pensioenfonds. Die aandeelhouders verdeelden in de afgelopen maand nog 420 miljoen euro aan dividend onder elkaar.

2 miljard euro

De inmiddels 77-jarige topman van het bedrijf bevestigt dus dat er gesproken wordt over verkoop en het daarbij genoemde bedrag van 2 miljard, maar maakt de geruchten wel iets minder wild door aan te geven hoe de geruchtenstroom nu zo groot is.

Carmelo Ezpeleta tegenover La Repubblica:

“Een te koop bord? Dat gerucht kan ik bevestigen, maar ik zou graag willen weten wie het verspreidt. Vooral omdat ik dagelijks twee à drie telefoontjes krijg van banken. Die vragen dan of het waar is dat we te koop staan. Alleen willen die banken zelf helemaal niet kopen, maar bieden ze zichzelf aan als tussenpersoon in zo’n operatie. Ik kan maar één ding zeggen: we zijn overal klaar voor.”

“We zijn klaar om verder te gaan met dezelfde aandeelhouders. Normaal blijven durfinvesteerders niet langer dan vier tot vijf jaar. Maar elke regel heeft zijn uitzonderingen. Bij onze eerste investeerders bleven we van 1998 tot 2006. Toen kwam Bridgepoint en dat duurt nu al 17 jaar. Er kan van alles gebeuren, op elk moment. Maar het is nog niet gebeurd. Eén ding is zeker, mensen houden van het product.”

Goede cijfers, maar…

Het gaat dan ook niet slecht met het belangrijkste motorracekampioenschap ter wereld. Vorig jaar werd er voor MotoGP een omzetgroei van meer dan 30% gemeld, met daarbij de vermelding dat het bezoekersaantal van 2,4 miljoen naar 2,8 miljoen steeg. Opvallend, vooral omdat met het vertrek van MotoGP-icoon Valentino Rossi een zeer belangrijke smaakmaker van het kampioenschap verdween. Dat weekendcijfer moet dan ook wel uitgelegd worden: Dorna telt hiervoor de ‘weekendcijfers’ bij elkaar op, dus van alle drie dagen van ieder evenement. Door de populariteit van de nieuwe sprintrace op zaterdagmiddag, komen er vooral op zaterdag véél meer bezoekers, maar dat zijn wel zo goed als allemaal dezelfde mensen als degenen die op zondag komen. Als er alleen naar de zondagen wordt gekeken, is de groei zo’n 150.000, wat op zich nog steeds een prima prestatie is.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws