Oostenrijk heeft eerder dit jaar de straffen voor snelheidsovertredingen aangepast. Niet alleen de boetebedragen zijn gestegen. Hardrijders die de snelheidslimieten met grote marge overschrijden lopen ook het risico om hun voertuig permanent kwijt te raken. Uit navraag bij Oostenrijkse autoriteiten blijkt dat de nieuwe wetgeving ook kan worden toegepast op voertuigen die geregistreerd zijn in andere landen.
Maatregelen om grote en herhaalde overtredingen af te schrikken
Op 1 maart 2024 is artikel 99 van het Oostenrijkse wetboek aangepast en aangevuld. Hierin staat beschreven wat rechterlijke gevolgen kunnen zijn bij forse verkeersovertredingen. De nieuwe regels moeten volgens de Oostenrijkse overheid een afschrikkingseffect creëren tegen extreme en hardleerse hardrijders. Bij overschrijdingen van meer dan zestig kilometer per uur kunnen autoriteiten artikel 99 gaan toepassen.
Boetebedragen bij een eerste overtreding rangeren tussen 500 en 7500 euro, of indien deze niet kunnen worden voldaan, een gevangenisstraf tussen 75 uur en 6 weken. Hierbij kan een tijdelijke inbeslagname van het voertuig al toegepast worden. Als het betreffende voertuig niet van de bestuurder is, zullen de bedragen hoger zijn en zal de bestuurder een algemeen rijverbod krijgen.
Permanente inbeslagname ook mogelijk
Gevolgen bij een herhaalde of zwaardere overtreding zijn nog groter. Overtredingen hoger dan 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom, kunnen direct leiden tot permanente inbeslagname. Bij inbeslagname zullen de Oostenrijkse autoriteiten het voertuig aanbieden op een veiling. Opbrengsten hiervan zullen verdeeld worden tussen twee instanties. 70% hiervan zal gaan naar het Oostenrijkse verkeersveiligheidsfonds. De resterende 30% zal naar de plaatselijke gemeente gaan als kostenvergoeding.
Wetgeving geldt ook voor toeristen
Nieuwsmotor deed navraag bij Oostenrijkse autoriteiten. Hierbij zijn vragen voorgelegd betrekkende de gevolgen voor toeristen in Oostenrijk. Indien de overtredingen voldoen aan de criteria van artikel 99 kan inderdaad worden overgegaan tot inbeslagname. Dit geldt net als andere verkeersregels ook voor voertuigen die geregistreerd zijn buiten Oostenrijk.
Een woordvoerder van het Oostenrijkse Ministerie van Mobiliteit schrijft in een reactie;
Correct, voertuigen die buiten Oostenrijk geregistreerd staan kunnen permanent in beslag genomen worden en ter veiling worden aangeboden. Dit is uitsluitend mogelijk onder voorwaarde dat de rechtmatige eigenaar van het betrokken voertuig ook de bestuurder was tijdens de overtreding.
In het geval van een voorwaardelijke en administratieve inbeslagname van het voertuig zal eerst onderzoek gedaan worden naar de officiële tenaamstelling. Dit omdat een beslag van een lease- of financieringsmaatschappij mogelijk is. Indien hier sprake van is zal de inbeslagname niet mogen worden uitgevoerd of worden teruggedraaid,Om problematiek betreffende het officiële eigendom te voorkomen, zal het voertuig niet ter veiling worden aangeboden zolang de voorwaardelijke en administratieve inbeslagname nog lopende zijn.
Tip: Autoblog
Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven