Skip to main content

Oostenrijk verbiedt standaard uitlaatgeluid motoren op aantal wegen

De deelstaatregering van Tirol in Oostenrijk heeft een aantal wegen afgesloten voor “bijzonder luide motorfietsen”, ook al zijn deze voorzien van standaard uitlaten en als zodanig wettelijk volledig goedgekeurd en Europees gehomologeerd. Vanwege de “aanzienlijke geluidsoverlast” voor de bevolking worden nu van 10 juni tot 31 oktober 2020 rijverboden afgegeven voor motoren die een stationair geluid van meer dan 95 dB (A) hebben. Het verbod geldt voor zowel Oostenrijkse als buitenlandse motoren. Aan dit verbod valt op dat het niet gaat om motoren die after market uitlaten hebben gemonteerd (al dan niet met keurmerk), maar dat het gebaseerd is op het verbieden van de toegang van voertuigen aan de hand van gegevens die in de typegoedkeuring van het voertuig zijn opgenomen. Let wel, dit betreft dus ook een zeer groot aantal standaard motorfietsen, voorzien van een standaard uitlaat. U kunt op de website van de de RDW controleren of uw eigen motorfiets hieraan voldoet door het kenteken in te voeren en dan bij “motor & milieu” te kijken bij punt U.1. Link: https://mtrn.ws/RDW 

Voor motoren afgesloten wegen in Tirol, Oostenrijk

De afsluiting betreft meerdere, veelal toeristische wegen in de regio Imst / Reutte. De Fernpass en de verbinding van Reutte naar Imst vallen niet onder het verbod.

– L 21 Berwang-Namloser Straße van Bichlbach naar Stanzach
– L 72 Hahntennjochstraße 2. Teil van Pfafflar naar Imst (Passhöhe)
– B 198 Lechtalstraße van Steeg (Vorarlberg grenspost) naar Weißenbach am Lech
– B 199 Tannheimerstraße van Weißenbach am Lech naar Schattwald (Grens met Duitsland)
– L 246 Hahntennjochstraße 1e deel van Imst (Hahntennjoch pas) naar Imst Vogelhändlerweg
– L 266 Bschlaber Straße van Elmen naar Pfafflar

Een deel van de bevolking van streek Reutte klaagt al jaren over het geluid van het groeiende motorverkeer. Dit wordt volgens de deelstaatregering bevestigd door het motorgeluidonderzoek Ausserfern 2019. Dit onderzoek bestaat uit geluidsmetingen op een tiental plekken, het gebruik van een geluidsmodel en een enquete bij meer dan 550 inwoners. Het onderzoek concludeert dat de ervaren geluidsbelasting bij motoren het hoogst is, in vergelijking met andere verkeersbronnen. Verder geven de onderzoekers aan dat driekwart van de ondervraagden het hoogtoerige geluidskarakter van optrekkende motoren als storend ervaart, terwijl dat voor bijvoorbeeld in groepen rijden maar 55% was. Op bepaalde dagen werden 3300 motoren geteld op de L 246 Hahntennjochstraße, waarmee motorfietsen 70% van het totale verkeer uitmaakten. Waar dit voor veel streken heel positief zou zijn, omdat motorrijders 70% van het dagtoerisme uitmaken, blijkt dit in Tirol dus anders te liggen. 

Meer informatie over het verbod is te vinden op de site van het Verkehrsamt van de Tiroler Landesregierung.  

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws