Skip to main content

In 2022 werden er in totaal 1694 motorfietsen met kenteken gestolen, een stijging met 13 procent ten opzichte van de 1694 motoren die in 2021 verdwenen. Daarmee wordt de landelijke trend, die te zien is bij auto’s (+11%), bedrijfsvoertuigen (+23%) en brom/snorfietsen (+27%), helaas ook doorgetrokken naar motordiefstallen en komt dat cijfer op het hoogste niveau sinds 2016, en misschien wel ooit.

Grote steden en Limburg hotspots motordiefstal

De stijging is het grootste in Rotterdam, Limburg en de regio Noord Holland. In Amsterdam en Midden Nederland nam het aantal gestolen motoren zelfs af. Amsterdam blijft met 358 stuks wel de lijst aanvoeren, gevolgd door Den Haag (306) en Rotterdam (303). Wel kan dat beeld iets vertekend worden omdat de Landelijke Eenheid van de politie ook een fors aantal extra aangiftes noteerde, die niet op locatie te herleiden zijn.

Kymco meest, Triumph minst gestolen

Het gemiddelde diefstalrisico van een motorfiets komt daarmee bij een ‘wagenpark’ van bijna 800.000 motoren op 1 op 472, maar dit cijfer varieert enorm per merk. Zo wordt één op de 45 Kymco motorscooters gestolen, maar gebeurt dat bij eigenaren van een Triumph maar één op de 1933 keer. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Weinig teruggevonden

De groep van één tot en met vijf jaar oude motoren is het grootst in de ranglijst van gestolen motoren, aldus het LIV. Qua merken is dat terug te zien bij Yamaha, Piaggio, BMW, Honda en Kawasaki. Ook de oudere motorfietsen van 20 jaar en ouder zijn in trek, maar dat komt ook omdat het overgrote deel . Het terugvindpercentage van motorfietsen is al jaren uiterst stabiel maar laag, rond de 22 procent van de gestolen motoren. In 2022 was dit ook weer zo, met 374 teruggevonden ‘motorrijwielen’. Het vermoeden van het LIV is dat veel gestolen motorfietsen “uit elkaar worden geschroefd en in onderdelen verkocht”.

Foto: Slot ABUS


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws