Skip to main content

Ook Morbidelli is Chinees motormerk geworden.

Het klassieke Italiaanse motormerk Morbidelli is in handen gekomen van het Chinese QianJiang Group, via dochteronderneming Keeway en submerk MBP. Qianjiang heeft de merknaam Benelli al veel langer in handen en richtte zelf MBP (Moto Bologna Passione) op. Daarnaast verkoopt “QJ” motoren onder de naam QJMotor en Keeway. Zhejiang Qianjiang is zelf weer een dochterbedrijf van Geely, de Chinese eigenaar van Volvo, Lynk&Co, Smart (deels) en Lotus.

Morbidelli MBP

Nu wordt de naam Morbidelli samengevoegd met MBP, waardoor de merknaam nu Morbidelli MBP wordt. Die samenvoeging van namen is nogal bijzonder: het merklogo van MBP is immers een rechtstreekse kopie van die van Morbidelli, waarover de nodige rechtzaken werden gevoerd.

De modellen van Morbidelli MBP zullen het meest op de sterk groeiende markt voor crossovers gericht worden, van lichte 125’s tot 1000cc modellen. Daarnaast wordt er in de aankondiging gesproken over wegmotoren en 125 – 500cc scooters. Net als bij meerdere Italo-Chinese merken blijft er een basis in Italië, die overigens vaak vooral gebruikt wordt om de Italiaanse merkclaim vast te houden.  

Italiaanse merknamen

Morbidelli komt daarmee in een langere lijst van Italiaanse merknamen die opgekocht zijn door Chinese motorbouwers. Opvallend daarbij is dat binnen de Zhejiang Qianjiang Group makkelijk wordt geschoven met modellen, waardoor sommige (bijna) gelijke modellen onder verschillende merknamen worden verkocht.

Morbidelli MBP – Benelli – QJMotor

In Nederland is Benelli niet zo succesvol, maar in Italië worden de Chinese motoren van het merk zeer goed verkocht, het was kort geleden zelfs marktleider daar. Pikant is verder dat er binnen het Chinese concern altijd concurrentie uit eigen stal kan komen, omdat QJMotor sinds kort door een andere, (qua motoren) veel actievere importeur wordt ingevoerd. De kans bestaat nu dan ook dat de modellen van Benelli en QJMotor straks gaan opduiken met een Morbidelli MBP naam erop, eventueel via een derde importeur. Op dit moment is er nog geen Nederlandse importeur van MBP Moto.

Historisch

“Deze overname is een bewijs van MBP Moto ‘s streven naar uitmuntendheid in de motorindustrie. We zijn blij een historisch premiummerk als Morbidelli in onze familie te mogen verwelkomen. Het zal ons in staat stellen de erfenis van het racen en het vakmanschap van Made in Italy te combineren met onze visie op de toekomst van het motorrijden. Onze passie voor innovatie, gecombineerd met het rijke erfgoed van Morbidelli, zal leiden tot de creatie van motorfietsen met een ongeëvenaarde mix van prestaties, design en geschiedenis.” – Dante Bustos , CMO van Keeway Group

Morbidelli

In de jaren ’70 en ’80 was Morbidelli een bekende naam op de circuits. Er werd voor de bouw van racemotoren later ook al samengewerkt met Benelli, samen werden ze wereldkampioen in 1978 en 1980 onder de merknaam MBA factory (Morbidelli-Benelli-Armi). Het bekendste model van Morbidelli is de V8, ooit de duurste motor ter wereld.

“In 1968 werd het merk Morbidelli werd geboren. De eerste motorfiets is een 50 cc GP motor. De eerste overwinning dateert uit 1971, met Gilberto Parlotti in de Grand Prix van Tsjecho-Slowakije, op een 125. In 1975 won men het Wereldkampioenschap in de 125-klasse, met Paolo Pileri in het zadel. Tussen 1975 en 77 won Morbidelli in totaal zeven wereldtitels voor coureurs en constructeurs, waaronder die van de 250-klasse in 1977 met Mario Lega. In 1979 maakte Morbidelli haar debuut in de koningsklasse, met een viercilinder 500, maar zonder bijzonder succes. In 1982 stopten de activiteiten van de raceafdeling. In 1999 opende Giancarlo Morbidelli in Pesaro een museum gewijd aan motorfietsen, dat een van de belangrijkste ter wereld werd, maar het sloot zijn deuren in 20202, hetzelfde jaar waarin op Morbidelli op 85-jarige leeftijd overleed.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws