Skip to main content

KNMV keert zich tegen A1-in-B motorrijbewijs

Ondanks haar rol als belangenbehartiger voor motorrijden in het algemeen, keert de KNMV zich tegen het recente plan van het CDA om, net als in veel andere Europese landen, bezitters van een autorijbewijs op een lichte (125cc/A1 rijbewijs) motorfiets te laten rijden.

“Hoewel de KNMV vanzelfsprekend voorstander is van het aantrekkelijker maken van motorrijden, zetten wij wel onze vraagtekens bij dit specifieke idee.”

Drie examens voor A1

In een artikel op haar website houdt de KNMV zich wat op de vlakte qua echte bezwaren, maar verwijst ze vooral naar een eigen plan met “een verruiming van de A1-categorie”, waarmee ze dan een groter (dubbel) motorvermogen dan de huidige 11 kW bedoelt. Daarvoor moet dan wel door iedereen nog steeds drie keer een volledige examen worden gedaan, inclusief theorie, bijzondere verrichtingen (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). In ‘ruil’ zouden er in het KNMV-plan dan maar twee categorieën van het motorrijbewijs overblijven, waarmee de eerste twee jaar maximaal met 50 kW (68 PK) gereden mag worden.

Afwijkend plan

Afgezien van het feit dat dit plan volledig afwijkt van de huidige wetgeving en ook nergens genoemd wordt als mogelijke Europese optie, gaat het voorbij aan de situatie dat de volledige motormarkt nu gericht is op de bestaande drie categorieën. In het KNMV-plan zouden alle motorfabrikanten weer volledig nieuwe motoren moeten ontwikkelen om binnen die nieuwe categorieën te vallen.  

Cursusdrift

Tevens valt op dat de KNMV vooral vasthoudt aan de huidige drie examens voor het A1-motorrijbewijs. Dit past in de route zoals die tot nu toe door de KNMV werd gevolgd, waarin het ook blijft lobbyen voor het verplicht stellen van herhalende ‘bijscholing’ voor motorrijders, al dan niet in Europees verband. Dit als nieuwe stap vanuit de huidige situatie, waarin herhalingscursussen niet verplicht zijn, maar wel bevorderd worden, bijvoorbeeld met provinciale subsidies voor motorcursussen als de VRO. Vanuit de wereldwijde motorsportbond FIM is er ook een lobby die zich IFM noemt, die onder andere haar (deels) eigen keurmerk voor cursussen en cursussen propageert.

Franchise

Het voorstel van de KNMV is dus vooral een voortzetting van haar vaste beleid en kan daarnaast ook moeilijk los gezien worden van de KNMV-rijschoolfranchise, die immers draait om motorrijles en motorcursussen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws