Skip to main content

Verhuurplatform MotoShare is failliet verklaard. In 2016 was MotoShare nog een opvallende nieuwkomer tijdens de opkomst van de deeleconomie, die toen explosief groeide. Idee was dat particuliere motorbezitters hun eigen motor via het online platform zouden verhuren aan een andere particulier, waarbij afgerekend moest worden met het idee dat motorrijders hun trots niet aan een onbekende zouden meegeven.

Vooral in die beginperiode was het peer-to-peer platform zeer actief met communicatie en marketing, waarbij vooral het hippere deel van motorrijdend Nederland werd aangesproken. De startup kwam daardoor tot een overtekende crowdfunding die om 75.000 euro vroeg, maar maar liefst € 232.700,- opbracht. De gestelde financiële doelen werden echter nooit gehaald en uitbreiding naar het buitenland (België, Spanje en Frankrijk) lukte niet.

Nieuwe managers, nieuwe investeerders

In 2020 werd er daarom door een nieuw management gekeken naar een nieuwe investeringsronde, omdat de originele fondsen waren uitgeput. Toen bleek al uit door Nieuwsmotor opgevraagde cijfers dat het concept uiterst lastig winstgevend te maken was. Dat kwam vooral doordat de verhuurder en verzekering een groot deel van de gegenereerde omzet kregen, zodat er enorme aantallen motoren verhuurd moesten worden om een gezonde winst te kunnen behalen.

Ook motorverhuur door motordealers

Om toch meer omzet te genereren, breidde Motoshare de verhuurformule dan ook uit: waar het eerst ging om verhuur tussen particulieren onderling werd er deels overgestapt naar bedrijfsmatige verhuur door motormerken en -dealers. Kawasaki stapte daar als eerste officieel bij in met Kawasaki Rent.

Op 21 december 2023 heeft de rechtbank in Amsterdam de firma Motoshare P2p B.V., handelend onder Motoshare, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63919524 in staat van faillissement verklaard, met benoeming van mr. L.V. Drenth van CERTA Advocaten tot curator.

Het uitgesproken faillissement geldt ook voor Stichting Administratiekantoor Participatie MotoShare, een zogenaamde “STAK” waarin aandelen zijn ondergebracht. In 2016 ging dat om 30% van de aandelen in MotoShare P2P BV.

Update 19 januari 2024: doorstart MotoShare op de Nederlandse markt 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws