Skip to main content

Duell vraagt investeerders om meer geld

Duell

Met een claimemissie vraagt de Finse motordistributeur Duell haar aandeelhouders om een nieuwe investering in extra aandelen van het bedrijf. Duell maakte op 9 oktober 2023 bekend dat het bedrijf een claimemissie overweegt en ‘haar financieringsalternatieven herziet’. In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat Duell het, na een serie aankopen en een beursgang, in een dalende markt moeilijk had.

Het gaat om nieuwe aandelen ter waarde van 20 miljoen euro, die aangeboden worden aan de bestaande aandeelhouders. De grootste aandeelhouders van Duell steunen -volgens de Finnen zelf- de uitbreiding van het aandelenpakket en grootaandeelhouder Hartwall Capital (22%) heeft zelfs een voorschotgarantie afgegeven van maximaal 13,6 miljoen euro aan extra geld.

Duell omschrijft de noodzaak voor de claimemissie als volgt:

De operationele omgeving van Duell is onlangs aanzienlijk veranderd als gevolg van een hogere inflatie, een verminderde vraag van klanten en een lagere marktactiviteit in het algemeen. Als gevolg hiervan is de winstgevendheid van het bedrijf afgenomen en is vervolgens de verhouding tussen de nettoschuld en de aangepaste EBITDA toegenomen. Het bedrijf zou de netto-opbrengsten van het nieuwe aanbod gebruiken om haar balans te versterken, de uitgestelde aankoopprijs met betrekking tot de overname van TranAm Ltd uit te betalen en de verdere uitvoering mogelijk te maken van de strategie van het bedrijf, gericht op het vergroten van haar footprint in Europa, het verbeteren van de positie in online business en het verder ontwikkelen van het merkenportfolio.

Het is de bedoeling van het bedrijf om prioriteit te geven aan de huidige interne efficiëntiemaatregelen (bezuinigingen, red.) om een verbeterde winstgevendheid en een efficiënt netto werkkapitaal te garanderen, en het zal geen prioriteit geven aan grotere acquisitiemogelijkheden totdat de operationele omgeving deze meer ondersteunt.

Claimemissie

Bij een claimemissie geeft een beursgenoteerd bedrijf nieuwe aandelen uit. Door de uitgave van deze extra aandelen zal de waarde van de bestaande aandelen ‘verwateren’, dus minder worden. Als compensatie hiervoor worden zogenaamde claims toegekend aan bestaande aandeelhouders. Dit dient ter compensatie van de ‘verwatering’ die de al in bezit zijnde aandelen ondergaan. Aandeelhouders kunnen dan kiezen: extra investeren of de gegarandeerde claim verkopen, om zo de geleden waardevermindering te vergoeden.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws