Skip to main content

Tegenvoorstel afsluiting Lekdijk Amerongen voor motorrijders

Amerongen gaat op slot voor motorrijders, zo meldden verschillende media vorige week. Dat nieuws is echter te voorbarig, zo hoopt de MAG. Wel is het volgens de Motorrijders Actiegroep zo “dat de grote hoeveelheid motorrijders in het oude dorp van Amerongen blijkbaar om maatregelen vraagt”. Na een door 24 van de 29 gemeenteraadsleden van Utrechtse Heuvelrug aangenomen motie om -onder andere- de mogelijkheden van een afsluiting te onderzoeken, gingen MAG en KNMV in gesprek met wethouder Haaxma en adviseur verkeer Van der Vegt van de gemeente, met onderstaand bericht als resultaat.

Link: vergadering Gemeente Utrechtse Heuvelrug, “Motie Naar een veilige en stille Lekdijk” inclusief video van de raadsvergadering. (vanaf 1:56:30)

Persbericht MAG: Amerongen niet op slot: motorrijders doen tegenvoorstel

Het oude dorp van Amerongen ligt aan het oostelijke uiteinde van de populaire Lekdijk. Motorrijders die dat deel van de dijk in hun route opnemen en boven de rivier willen blijven, komen er dus allemaal doorheen. In de smalle straatjes kan die kwantiteit voor overlast zorgen, beamen ook MAG en KNMV. Een totale afsluiting van het oude dorp, waarbij alle motorrijders gedwongen worden om dit deel van de Lekdijk via de pont ten zuiden van Amerongen te benaderen of te verlaten, is echter onacceptabel.

Motorrijders maken nu gebruik van drie wegen door het dorp. MAG en KNMV hebben voorgesteld om de Kersweg, kortste van die drie wegen, voor motorrijders open te houden. De aan de westzijde onder het oude dorp lopende Kersweg is nu een fietsstraat waar auto’s met gedeeltelijk eenrichtingsverkeer te gast zijn. Deze weg zou voor motorrijders en fietsers tweerichtingsverkeer moeten worden. Ter compensatie komt er dan een inrijverbod voor auto’s, vanzelfsprekend met een uitzondering voor aanwonenden.

Motorrijders vanuit of in oostelijke en zuidelijke richting kunnen er in deze situatie voor kiezen om de pont te pakken. Het aantal motorrijders dat door het dorp rijdt wordt zo gereduceerd. De wethouder legt het voorstel van MAG en KNMV voor aan de gemeenteraad. MAG-beleidsmedewerker Vera de Bruijn: “Mocht de gemeenteraad ons voorstel niet accepteren en Amerongen in de weekenden definitief voor motorrijders op slot willen doen, dan laten we het er natuurlijk niet bij zitten. De route via de pont kan voor een deel van de motorrijders een optie zijn, maar is dat voor een minstens even groot deel absoluut niet.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws