Video: KTM 1290 Super Duke GT op Isle of Man TT

De KTM 1290 Super Duke GT voor 2019 wordt misschien wel de meest geavanceerde en hoogwaardige sporttoermotor voor de lange afstand wanneer hij later dit jaar in de showrooms komt te staan. De GT haalt het beste uit ‘The Beast’ en combineert de fenomenale motorprestaties, de wegligging en de racebaancapaciteiten van de KTM 1290 Super Duke R in een machine die net zo vrolijk enorme aantallen comfortabele kilometers verslindt als dat hij door uitdagende bochten scheurt, mét passagier en bagage. Om deze kwalificaties volledig uit te kunnen testen, nog vóór de introductie, nodigde KTM meervoudig winnaar van de Isle of Man TT, de Macau Grand Prix en de British Superbike-race Michael Rutter uit om de nieuwe KTM 1290 Super Duke GT mee te nemen naar het legendarische eiland Man. Met een racecarrière van 30 jaar en ook als motorjournalist heeft de Engelsman op allerlei machines gereden en weet hij wat hij wil van een motorfiets, zowel op het circuit als op de weg.

Het eiland Man is doordrenkt van motorgeschiedenis. Met name natuurlijk vanwege het veeleisende, 37,73 mijl lange TT Mountain Circuit, maar ook dankzij het prachtige golvende landschap, de kronkelende weggetjes en de historische monumenten, die het een fantastische plek maken om op de motor rond te toeren. Het bergtraject kent geen snelheidsbeperkingen, maar de berijders moeten het wel met het respect behandelen dat het verdient; de controle en precisie van de machine, gemengd met de ervaring van de berijder, maken hier het grote verschil.

Vertrekkend vanaf de Ben-my-Chree Steam Packet Ferry in de haven van Douglas toert Michael eerst door de stad, waarna hij de kustweg met zijn geweldige uitzicht oprijdt en koers zet naar de Fairy Bridge om naar de feeën te zwaaien. Vervolgens gaan Michael en de GT weer via Douglas en het TT-circuit naar Ballaugh Bridge. Hier verlaten ze het parcours en rijden ze naar het Jurby Motordrome, waar ze de zadeltassen eraf gooien en het tempo opvoeren. Het racecircuit aan de noordkust van het eiland biedt de mogelijkheid om vol gas te geven en wordt – vooral dankzij het snelle en hobbelige karakter – door racers vaak als proefterrein gebruikt om tijdens de twee weken durende TT de afstelling van hun machine te perfectioneren. Met de koffers er weer op zetten Michael en de GT koers richting de stad Ramsey, waar de uitdagende weg omhoog naar Snaefell Mountain begint. Vanuit de Gooseneck scheurend trekt Michael de 175 pk aan LC8-vermogen van de KTM 1290 Super Duke GT helemaal open, over de berg heen, voordat hij stopt bij de pub met de naam Creg-ny-Baa.

Michael Rutter: “De GT staat ver af van wat ik normaal rijd, maar ik was verbaasd over de prestaties – met name die van de motor; het koppel en de aandrijving zijn werkelijk fenomenaal. Erg indrukwekkend. Comfort is een belangrijke factor. Het zadel en de stuurpositie waren precies goed, zowel bij hoge snelheid op het circuit als op de weg. Voor een motorfiets die ontworpen is om met een grote verscheidenheid aan rijstijlen om te kunnen gaan – niet alleen hard scheuren, maar ook de hele dag rustig toeren –, doet hij het in alle situaties uitstekend, zelfs op het snelle en hobbelige Jurby-circuit. Maar het mooiste van alles is dat hij verwarmde handvatten heeft. Geweldig als je het hele jaar door rijdt en natuurlijk ook voor onze typisch Britse zomers!”

Net als de nieuwste 1301 cm3 LC8 V-twin-motor met een nog soepelere vermogensafgifte is de KTM 1290 Super Duke GT een technische krachtpatser die gebruikmaakt van het volledige pakket aan uitmuntende elektronische prestaties en hulpsystemen dat KTM te bieden heeft. Met een strakke hanghoekgevoeligheid voor remvermogen, traction control en verschillende rijmodi, waaronder een optionele ‘Track’-modus, kunnen de elektronische instellingen van de motorfiets nog verder worden aangepast. Deze geavanceerde systemen stellen berijders in staat om het volledige potentieel van de GT te ontdekken.

De grote update van de GT voor 2019 is ook gericht op het verhogen van het gemak. Zo profiteren rijders van nieuwe instellingen voor de elektronisch verstelbare WP-vering, verbeterde aerodynamica (dankzij een nieuw ontworpen windscherm met nieuw afstelmechanisme), windafbuigende handbeschermers en een TFT-kleurenscherm van 6,5 inch. Andere detailverbeteringen omvatten het verplaatsen van de cruise controle naar de linkerstuurstang, nieuwe opbergvakken in de zijkanten van de kuip met een USB-aansluiting en een ultrakrachtige, volledige LED-koplamp. Er zijn twee kleuropties beschikbaar: wit en zwart. Dankzij KTM My Ride is de GT bovendien klaar voor gebruik van navigatie via smartphoneconnectiviteit, waarbij bocht na bocht een gesproken routebeschrijving wordt geboden. Ook kunnen met dit systeem telefoongesprekken worden beheerd en een muziekafspeellijst worden beluisterd.

{snippet YTVideoVA_ZwtLVQew} 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief