Skip to main content

MAG weet wegafsluiting terug te draaien

In een door de MAG aangespannen zaak tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is de motorweekendafsluiting van de Meije bij Bodegraven door de bestuursrechter ongedaan gemaakt. In 2022 tekende de MAG in Bodegraven-Reeuwijk bezwaar aan tegen de motorweekendafsluiting van de Meije, een smalle kronkelweg langs het gelijknamige veenriviertje.

Sprake van…

Er zou sprake zijn van hinder door geluid, maar metingen ontbraken. Er zou sprake zijn van onveiligheid door motorrijders, maar ongelukken met motorrijders vonden er niet plaats. Er zou sprake zijn van snel optrekken en grote snelheidsverschillen, maar de weg is daar domweg te kronkelig voor: als je even aan je gas draait ben je al bij de volgende blinde bocht. Er zou sprake zijn van aantasting van het karakter van de weg en het daaraan grenzende stiltegebied, maar dat zou dan toch ook gelden voor al die auto’s die er rijden?

Toch werden de bezwaren van de MAG door de adviescommissie van tafel geveegd…

Afsluiting onvoldoende onderbouwd

De MAG nam daar geen genoegen mee. Eind oktober besloot de bestuursrechter in het voordeel van de motorrijdersorganisatie. De gemeente had het verkeersbesluit onvoldoende onderbouwd, oordeelde de rechter. Zo waren er geen geluidsmetingen of observaties uitgevoerd, en een wel uitgevoerde bewonersenquête bood onvoldoende basis voor conclusies. Ook stelde de rechter dat de aanwezigheid van een weg voor gemotoriseerd verkeer sowieso op gespannen voet staat met een aan die weg grenzend stiltegebied. De MAG gaf daarbij aan dat het gemiddelde aantal van 112 motoren per weekenddag moeilijk voor meer aantasting zou kunnen zorgen dan het aantal passerende auto’s, dat een factor tien hoger is.

Nieuwe munitie voor MAG

Het deel van de Meije dat onder Bodegraven valt loopt van de Kerkweg tot de Hazekade. De motorweekendafsluiting van het andere deel van de Meije geldt nog wel. Met de uitspraak van de bestuursrechter beschikt de MAG over nieuwe munitie om ook dat deel aan te pakken én om andere wegafsluitingen ongedaan te maken. Een zaak daarover loopt al. Vanzelfsprekend is alle hulp welkom. Geef geplande afsluitingen voor motorrijders door aan het MAG-meldpunt Dijk- en wegafsluitingen op dwa@motorrijdersactiegroep.nl en doneer of word lid!

Doneren? https://www.motorrijdersactiegroep.nl/doneer

Lid worden? https://www.motorrijdersactiegroep.nl/lid-worden

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws