Skip to main content

KNMV lanceert plan voor behoud motocrosscircuits

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) introduceert een masterplan om de toekomt van motocrossaccommodaties in Nederland veilig te stellen. In samenwerking met clubs en rijders en gesteund door WK-toppers Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff wordt ingegrepen, want: ‘Doen we NX, dan verdwijnt MX!’ Bij de KNMV zijn ruim zeventig motocrosscircuits aangesloten. Adviesbureau Peutz bracht in 2019 globaal in kaart hoe het gesteld is met de legalisering (dus de vergunningen en het bestemmingsplan) van deze accommodaties. Bij nog geen vijfde deel van de 72 onderzochte banen zijn het bestemmingsplan en de vergunningen in orde. Bij de rest van de circuits, het overgrote deel dus, ontbreken vergunningen of zijn deze onvoldoende. Ook past een crosscircuit niet overal bij het bestemmingsplan. Accommodaties in zo’n situatie worden in het gunstigste geval enkel gedoogd.

Dit is op de lange termijn geen houdbare situatie. De druk op motorsport vanuit de samenleving neemt toe, zeker op het gebied van geluid en uitstoot. Hier is de Nederlandse crosswereld zich zeer bewust van. De clubs, rijders en de KNMV zetten samen de schouders eronder om de toekomst van circuits veilig te stellen, zonder de wereld om hen heen uit het oog te verliezen. Ook motorsportbond MON is op de hoogte en er wordt overlegd over hoe zij kunnen aanhaken. In samenspraak met een aantal clubs is een MX-masterplan opgesteld dat is gebaseerd op de drie onderstaande pijlers met daarbij in het kort de, voor nu, belangrijkste focus.

Legalisering: Adviesbureau Peutz gaat clubs bijstaan in het legaliseringstraject.
Veiligheid: Aanleg van elektronische gele vlagsystemen op alle banen die dit willen.
Introductie van een verplichte cursus voor nieuwe licentiehouders.
Duurzaamheid en ecologie: Adviesbureau Peutz geeft advies op maat aan clubs voor duurzame innovatie.
Klimaatneutraal wedstrijdevenement in uiterlijk 2025.

De uitgebreide opzet voor het MX-masterplan staat hier op de KNMV-website. Alle stappen die samen gezet worden dragen bij aan de legalisering en het voortbestaan van de motocrossaccommodaties, een positief beeld van motocross bij de buitenwereld en begrip en acceptatie bij stakeholders. Onder andere de Nederlandse MXGP-toppers Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff en vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets uit België steunen openlijk het plan, waarvoor de eerste projecten al in gang zijn gezet. Komend voorjaar al zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn. Want niets doen is geen optie en langer wachten ook niet: ‘Doen we NX, dan verdwijnt MX!’

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws