Skip to main content

Bosch ontwikkelt MySpin TFT-dashboards BMW, Kawasaki en Ducati

Bosch maakt een enorm 10,25-inch split screen TFT-display met de mogelijkheid om zowel relevante voertuiginformatie als inhoud van apps (zoals navigatie) naast elkaar te laten zien. Het dashboard is al te zien op de nieuwe 2021 BMW R1250RT. Bosch heeft daarnaast een nieuwe MySpin techniek ontwikkeld, waardoor motorrijders op het dashboard zowel voertuiginformatie als smartphone apps in beeld kunnen krijgen. Deze toepassing wordt gebruikt op de nieuwe TFT-schermen in de dashboards van Ducati en Kawasaki.

Een vrij programmeerbaar, gesplitst scherm dat tegelijkertijd voertuiginformatie en app-inhoud van een smartphone weergeeft, was ooit exclusief voorbehouden aan premiumauto’s. Het nieuwe geïntegreerde connectiviteitscluster van Bosch maakt deze functie beschikbaar voor motorfietsen in de vorm van een 10,25-inch TFT-scherm. Bovendien brengt de smartphone-integratieoplossing mySPIN de inhoud van de verbonden telefoon naar het display van de motorfiets.

Uit een representatieve Bosch-enquête onder 2600 motorrijders bleek dat acht op de tien motorrijders deze functie zouden verwelkomen. “Onze clusters in combinatie met mySPIN bieden een nieuwe rijervaring met meer veiligheid en gemak voor motorrijders. Voor ons is dit de volgende stap op het gebied van connectiviteit voor motorfietsen ”, zegt Geoff Liersch, President van de eenheid Two-Wheeler & Powersports bij Bosch.

Snel op de hoogte
Het nieuwe 10,25-inch TFT-display debuteert dit jaar op BMW-motorfietsen. De nieuwe afmetingen van het display tonen alle relevante informatie in één oogopslag, zonder de berijder af te leiden. Gebruikers beslissen over de inhoud die ze op het scherm willen zien, die allemaal kunnen worden bediend vanaf het stuur. De inhoud van een smartphone-app wordt bijvoorbeeld automatisch aangepast met mySPIN om relevante informatie weer te geven die past bij de grootte van het motordisplay. Het gesplitste scherm blijft belangrijke indicatoren weergeven, zoals snelheid en waarschuwingen.

Bosch 2021 BMW R1250R TFT 10 inch dashboard myspin

Veilig verbonden
Volgens de Bosch-enquête gebruikt bijna 90 procent van de rijders hun smartphone om ritten voor te bereiden of te evalueren. Een derde brengt zichzelf in groot gevaar als ze hun smartphone gebruiken, zelfs tijdens het rijden. Bosch heeft de smartphone-integratieoplossing mySPIN ontwikkeld om het gebruik van smartphonecontent veilig en comfortabeler te maken. Sinds 2018 beschikbaar in het powersports-segment – waaronder bijvoorbeeld zogenaamde terreinwagens of waterscooters – in BRP-voertuigen, wordt mySPIN nu voor het eerst geïntroduceerd in het motorsegment. Ducati zal samen met Bosch het nieuwe 6,5-inch connectiviteitsdisplay introduceren zonder de optie voor gesplitst scherm. “We willen dat motorrijders tijdens het motorrijden op een geïntegreerde en gemakkelijke manier toegang hebben tot smartphone-inhoud. Met het mySPIN-platform en het geïntegreerde connectiviteitscluster hebben we de juiste manier gevonden om dit te doen ”, zegt Vincenzo De Silvio, Research and Development Director bij Ducati. Vanaf 2021 wordt de oplossing ook geïntroduceerd door Kawasaki.

De berijder krijgt toegang tot een rijk serviceaanbod via verschillende motor-specifieke apps. Met partners zoals REVER om spannende routes te downloaden, volgen en delen met een gemeenschap van gelijkgestemde rijders, Genius Maps en Sygic om de weg naar een nabijgelegen hotel of restaurant te vinden en Dash Radio 1 voor gratis premium digitale radio, biedt mySPIN een verbeterde rijervaring. Het app-portfolio wordt wereldwijd continu uitgebreid.

Uitgebreid opgelost
Als toonaangevende leverancier van veiligheidssystemen voor motorfietsen heeft Bosch al jaren de hoogste prioriteit om motorrijden veiliger te maken, maar het bedrijf wil rijders ook een gemakkelijkere en opwindender ervaring bieden. Connectiviteit tussen berijder, motor en zijn omgeving speelt een cruciale rol. Een voorbeeld is Help Connect. Het digitaal verbonden noodoproepsysteem voor motorfietsen verhoogt de verkeersveiligheid door de snelle, automatische hulpverlening bij een ongeval mogelijk te maken.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws