Van der Mark pakt podium in eerste race.

Het TT Circuit Assen werd zaterdagmiddag door Michael van der Mark getrakteerd op een spannende wedstrijd. De eerste race van de World Superbike was van hoog niveau. De WorldSSP300 en de WorldSSP hebben beide twee Superpole races gereden en de STK1000 de kwalificatie.

WK Superbike race 1
Enkele ronden mocht Michael van der Mark proeven aan de winst. Met nog dertien ronden te gaan ging de Yamaha-coureur zijn grote concurrent Jonathan Rea in de GT-bocht voorbij, maar twee ronden later liet de Engelsman er geen gras over groeien en verwees Van der Mark terug naar de tweede plek. Een ronde later zakte Van der Mark zelfs nog even terug naar de derde plaats door toedoen van Chaz Davies. Maar de Rotterdammer had een prachtig slotakkoord in petto. Hij pakte Davies terug en ging zich weer bemoeien met de eerste plaats. Dat liet Rea echter niet toe en de Engelsman wist zijn eerste plaats met verve tot aan de finish te verdedigen. Van der Mark werd op het einde nog even opnieuw bedreigd door Davies, maar liet zich niet verschalken. Een prachtige en zwaar bevochten tweede plaats kon hij op zijn thuiscircuit op zijn naam schrijven. Davies werd uiteindelijk derde en in dezelfde seconde werd Sykes vierde. De strijd werd ademloos gevolgd door duizenden toeschouwers, waarvan een groot deel na afloop de huldiging meemaakte op de paddock.

Een tevreden Van der Mark
Michael Van der Mark werd na afloop van de race omringd door een enorme schare fans die hem luid bejubelden. De coureur glom van oor tot oor na zijn prachtige tweede plaats. “Hier ben ik onwijs blij mee”, aldus Van der Mark. “Meer zat er echt niet in. De eerste plek was niet haalbaar, want Rea heeft gewoon een snellere fiets. Mijn start was redelijk en ik voelde meteen dat ik de goede pace had. In de zuidlus tot aan de Ramshoek ben ik gewoon de snelste van het veld en daar kon ik inlopen op Rea. Toen ik hem in de GT-bocht voorbij ging had ik gehoopt dat we samen konden wegrijden, maar dat lukte niet. Hij had gewoon nog wat over, terwijl ik alles uit mijn machine haalde. Maar met dit resultaat ben ik super tevreden. Ik hoop morgen nogmaals het podium te halen.”

Johnny Rea wint dus opnieuw in Assen en doet dit sinds 2009 ieder jaar minimaal één keer. Assen behoort dan ook tot zijn topcircuits waar hij morgen het record van King Carl Foggerty kan verbreken. Zaterdag evenaarde Rea het record van de Britse racelegende en zondag zou hij dat met een dertiende overwinning kunnen verbreken.

WorldSSP
Lukt het Sandro Cortese de Asser ronde van het WK Supersport op zijn naam te schrijven? De voormalig wereldkampioen Moto3 heeft zaterdag in ieder geval een stap in de goede richting gezet,door de poleposition te grijpen. Cortese ging drietiende seconde sneller rond dan WK-leider Lucas Mahias, die eveneens op Yamaha rijdt. Beste Nederlander is Rob Hartog die zich via de Superpole als elfde kwalificeerde, Wayne Tessels kwalificeerde zich als achttiende, Jaimie van Sikkelerus als 24e plek en Vasco van der Valk als 26e plaats.

Supersport 300
Koen Meuffels maakt goede kans om zondag opnieuw te winnen in de supersport 300. De coureur uit Someren won afgelopen week de eerste 300 cc race in Aragon en start zondag in Assen vanaf de tweede plek. Zijn achterstand op de Spanjaard Perez is slechts 0.036 seconden. Ook met Glenn van Straalen moet rekening worden gehouden voor een hoge klassering. De rijder uit Hoogkarspel vertrekt vanaf de vierde startplaats. Hij wordt direct gevolgd door Robert Schotman op de vijfde plaats en Scott Deroue op de zevende. Deze klasse met 300cc motoren telt maar liefst negen Nederlandse coureurs. De startposities van de andere landgenoten zijn: 14 Walid Kahn, 23 Ryan Vos, 28 Dennis Koopman, 29 Joep Overbeeke en 39 Milan Merckelbach.

STK1000
Danny de Boer wist zich zaterdagmiddag bij de snelste tien rijders de plaatsen in de Superstock 1000 European Championship. Zondag mag hij vanaf de negende startplaats aan zijn race beginnen en de Yamaharijder hoopt voor eigen publiek een hoge klassering te scoren. De Boer heeft daarop alle kans, want de rijders in de Superstock 1000 ontlopen elkaar niet veel. Het gaatje met bijvoorbeeld Buehm, die zich als vijfde kwalificeerde is slechts een halve seconde. De tweede Nederlander in deze klasse Ricardo Brink, perste de achttiende tijd uit zijn Yamaha.

ADAC Junior Cup
Zaterdag werd de tweede dag van het WK Superbike Assen afgesloten met de eerste van de twee races van de ADAC Junior Cup en de eerste winst was weggelegd voor Aaron Schäfer.

Zondag Racedag
De racedag op zondag begint om 8.50 uur met de warm up in de verschillende klassen. De eerste race staat gepland om 11.30 uur NA de Pitwalk die om 10.25 uur begint. De tweede race van het WK Superbike begint om 13.00 uur, de Supersport 300 om 14.20 uur, de Stock 1000 om 15.15 uur en het raceprogramma wordt afgesloten met de ADAC Junior Cup om 16.10 uur. Tussendoor zijn er tal van activiteiten in de Fanzone op de Paddock waaronder alle huldigingen.

Foto: Yamaha Racing


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief