Skip to main content

Valentino Rossi stopt als MotoGP rijder

Valentino Rossi

Het hing al langer in de lucht, maar vandaag heeft Valentino Rossi officieel bekend gemaakt te stoppen met de MotoGP. De 42 jarige coureur kwam met dit nieuws naar buiten tijdens een speciaal georganiseerde persconferentie op de Red Bull Ring. Rossi heeft aan begin van het seizoen al aangegeven dat een eventueel langer verblijf in de MotoGP afhankelijk zou zijn van de behaalde resultaten dit seizoen. In dienst van Petronas SRT komt de Italiaan echter niet in de buurt van zijn oude niveau en is iedere race met name een achterhoede gevecht. Een beeld dat niet goed past bij de 26 jarige race carrière van Rossi.

Al in 1996 deed Valentino Rossi mee aan zijn eerste Grand Prix op een Aprilia RS 125R. Waarbij hij in 1997 prompt het kampioenschap wist te winnen. Hierna maakte hij de overstap naar de 250 cc klasse. Een kampioenschap dat hij in 1999 ook op zijn naam wist te schrijven, eveneens op een Aprilia. Na het winnen van het 250 cc kampioenschap maakte Rossi de overstap naar de 500 cc klasse. Met de Honda NSR 500 pakte hij in 2001 het wereldkampioenschap. Een titel die hij nog steeds draagt, omdat de 500 cc klasse na dit seizoen is opgeheven en volledig overging op 4-takt MotoGP machines.

Daarna maakte Rossi in 2004 de beroemde overstap naar Yamaha in de koningsklasse van de motorsport. Een gouden zet zo bleek al snel, want in datzelfde jaar won hij het wereldkampioenschap van de MotoGP. De laatste wereldtitel (eveneens met Yamaha) dateert alweer van het seizoen 2009. In totaal heeft Rossi in de jaren dat hij deelnam, 6 keer de MotoGP titel gewonnen en heeft hij 9 wereldtitels in totaal op zijn naam staan.

Ook in Nederland wist Rossi het nodige succes te boeken. In totaal stond hij 8 keer op het podium van het TT circuit Assen in de hoogste klasse. In de 125 cc en 250 cc klasse wist hij ook regelmatig het hoogste podium te behalen in Assen. Iets wat hem dit jaar bij wijze van eerbetoon de titel ‘ereburger van Assen’ opleverde.

Rossi zelf geeft in de persconferentie aan dat de beslissing hem niet makkelijk afgegaan is. Hij geeft aan het moment zeer verdrietig te vinden omdat hij weet volgend jaar niet meer op een motor te racen. “Mijn leven zal compleet veranderen, want ik doe dit al zo bijna 30 jaar. Een reis waar ik ontzettend van heb genoten, het was geweldig”.

Of Rossi volledig stopt als ‘actief’ coureur is nog maar de vraag. Zo heeft hij al eens een paar ronden gereden in de F1 auto van Lewis Hamilton. Niet de eerste keer overigens dat Rossi een uitstapje maakte naar de Formule 1. In 2004 reed hij enkele ronden in de Ferrari van legende Michael Schumacher, waar hij de tijd van de Duitsers op minder dan een seconde wist te naderen. Nog steeds spreekt Rossi de ambitie uit om terug te keren in de race wereld, maar dan op vier in plaats van twee wielen. Zo is Rossi de laatste jaren deelnemer aan de Monza Rally Show, ook hier wist hij meer dan eens de hoogste trede van het podium te betreden.

Volgend MotoGP seizoen staat zijn eigen VR46 team in ieder geval met twee Ducati’s op de grid. Er gingen nog even geruchten rond dat Rossi zelf één van de twee machines zou besturen, maar dat is met deze mededeling niet meer aan de orde. 

Als rijder had Rossi een enorme fanbase opgebouwd, op ieder circuit was altijd wel een gele ‘zee’ van mensen te zien. Met recht kan er misschien wel gezegd worden dat één van de populairste personen uit de sport zijn helm aan de wilgen hangt. Het zal dan ook nog wel even duren voordat alle gele petjes van de tribune zijn verdwenen.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws