Skip to main content

Toprak Razgatlioglu (Yamaha) wereldkampioen WorldSBK superbikes 2021

Na een door extreme regenval chaotisch verlopen laatste raceweekend van het seizoen, is de Turk Toprak Razgatlioglu met zijn Yamaha R1 wereldkampioen geworden in het WorldSBK wereldkampioenschap voor superbikes. Razgatlioglu maakte daarmee een eind aan de serie van zes achtereenvolgende wereldkampioenschappen van de Brit Jonathan Rea op zijn Kawasaki ZX-10RR. Naast de titel van Razgatlioglu, pakte Yamaha Motor de titel voor fabrikanten en het team werd eerste in het teamklassement. Yamaha sluit daarmee een succesvol jaar in de motorsport af, nadat eerder al de wereldtitels in de MotoGP, World Supersport, British Superbikes en MX2 (motorcross) werden behaald. 

Razgatlioglu kwam met een voorsprong van 30 punten naar het laatste raceweekend op het gloednieuwe Pertamina Mandalika International Street Circuit, met nog 62 punten te verdelen. Uiteindelijk won de Turk de titel met nog maar 13 punten voorsprong, nadat Rea beide races won en Razgatlioglu respectievelijk tweede en vierde werd, terwijl de sprintrace (om halve punten) niet doorging. 

Voor het eerst werd er door een wereldkampioenschap geraced op het nieuwe Mandalika-circuit in Indonesië, maar de moessonperiode zorgde voor extreme regenval tijdens de belangrijkste races. Gevolg daarvan was dat de eerste race op zaterdag volledig werd afgelast, waardoor er op zondag nog maar twee races overbleven, wat dan wel allebei volledige races werden. 

De eerste race op zondagmorgen mondde uit in een mooi gevecht tussen Rea, Razgatlioglu en Scott Redding, de smaakmakers van het seizoen. Rea won voor Razgatlioglu, waarmee de Turk genoeg punten scoorde voor het behalen van de titel. Race twee werd, wederom door extreme regen op de startgrid, anderhalf uur uitgesteld. Het regende nog toen de laatste race van het seizoen toch werd gestart, waarna Rea ook deze race won, voor Redding en Michael van der Mark, die daarmee op zijn BMW M1000RR zesde werde in het WK. 


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws