Skip to main content

In de 86ste Bol dOr 24 Uurs-race bleek de Suzuki GSX-R1000RR van het SERT-racingteam de sterkste en behaalde het YART Yamaha team na vier evenementen met de YZF-R1 de winst in het Endurance World Championship (EWC) 2023. Heel even werd er een Nederlands feestje gevierd, maar een technisch detail zorgde ervoor dat de stemming in het Hollandse kamp omsloeg.

Yamaha pakt titel ondanks oplopende temperatuur

Het in Oostenrijk gevestigde YART was een van de zes teams die in de EWC-titelstrijd aan de start kwamen van het legendarische 24-uursevenement op het circuit Paul Racard in het Zuid-Franse Le Castellet. Alles leek in orde voor Yamaha, maar de race kreeg alsnog een nerveus einde vanwege een steeds oplopende motortemperatuur, waardoor het team meerdere pitstops moest maken voor noodreparaties. Titelverdediger F.C.C. TSR Honda France moest in de nacht om 03.30 uur opgeven na een technische storing en het BMW Motorrad World Endurance Team verloor de aansluiting na twee ongeplande pitbezoeken.

Positief einde Suzuki

Na een seizoen met meer dieptepunten dan hoogtepunten, was het Suzuki SERT-team vastbesloten om het seizoen van 2023 positief te beëindigen. Ondanks dat Gregg Black en Etienne Masson de laatste negen uur als duo streden, nadat derde rijder Sylvain Guintoli ziek werd, zegevierde SERT met een duidelijke marge. En dat ondanks dat Black een van de acht rijders was die in de ochtend aan het einde van het rechte stuk van Mistral over een oliespoor viel, wat een lange safety car-periode inluidde.

Drama voor Tessels

Even leek het Chromeburner RAC41 team met Nederlander Wayne Tessels winnaar van de FIM World Cup voor Superstock motoren. Helaas moest die titel weer ingeleverd worden na de technische keuring (en de uitbundige viering op het podium). Bij technische controle bleek de tank van de RAC41 Honda Fireblade CBR1000RR-R, gemiddeld genomen over 4 metingen, 0,15 liter te groot, waarop het team op dramatische wijze alsnog werd gediskwalificeerd.

Uitslag Bol d’Or 2023 EWC – Eindstand wereldkampioenschap

Uitslag Bol d’Or 2023 EWC  
1Yoshimura SERT MotulSuzuki717
2Honda Viltais RacingHonda710
3BMW Motorrad World EnduranceBMW709
4YART Yamaha Official EWC TeamYamaha705
5Kawasaki Webike TrickstarKawasaki701
    
EWC Wereldkampioenschap 2023  
1YART Yamaha Official Ewc TeamYamaha181
2Yoshimura SERT MotulSuzuki161
3BMW Motorrad World EnduranceBMW160
4F.C.C. TSR Honda FranceHonda149
5Honda Viltais RacingHonda127,5

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws