Skip to main content

Route Dakar Rally 2024 gepresenteerd

Afgelopen zaterdag heeft organisator ASO de route voor 2024 van de Dakar Rally bekendmaakt, voor het vijfde jaar op rij in Saoedi-Arabië. De 46e editie van ‘De Zwaarste Rally ter Wereld’ begint op 5 januari 2024 in de historische stad Al-Ula om op 19 januari aan de Rode Zee te finishen in Yanbu, na 12 etappes in 14 dagen. De start en finishplaatsen liggen op 300 kilometer relatief dicht bij elkaar. De hele route maakt dit jaar weer een grote lus door het enorme Arabische land, waar vorig jaar start- en eindpunt juist ver uit elkaar lagen.

Bekend terrein

Met de inmiddels bekende, enorme zandduinen, moeilijke navigatie en een totaalafstand van bijna 5000 kilometer, belooft de organisatie de lijn van de zwaardere editie van vorig jaar door te trekken. Wel zal er flink wat bekend terrein opduiken, want 60% van de 2024-editie bestaat uit geheel nieuwe routes, wat betekent dat de overige 40% al eerder werd aangedaan.

48-uurs stage

In 2024 wordt er in het inmiddels bekend Empty Quarter een 48-uurs etappe ingevoerd on de naam “48H Chrono Stage”. Die is deels vergelijkbaar met de bekende marathon-etappe, maar met een belangrijk verschil: de deelnemers hebben 48 uur de tijd om de totale afstand van 600 kilometer af te leggen. Er zijn op de route 8 bivaks, na 16:00 uur moet de deelnemer in het eerstvolgende bivak stoppen om te overnachten. Daarbij hebben de motoren en quads een andere route dan de auto’s en trucks, waardoor er flink gepuzzeld moet worden om assistentie te kunnen verlenen.

Dakar Route 2024

Waterstof in de woestijn

Naast de wedstrijdklassen komt er in 2024 ook een experimentele “Dakar Future Mission 1000” klasse, bijvoorbeeld met waterstof of elektriciteit als energiebron, en rijden er ook ‘toeristen’ mee in klassieke Dakar voertuigen.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws