Route Dakar Rally 2022 Saudi Arabië bekend, elektronische navigatie

De Dakar trekt in 2022 naar het zuiden van Saudi Arabië, in welk land de rally voor de derde keer op rij zal plaatsvinden. De twee laatste edities gingen vooral langs de meer noordelijk gelegen Saoedische woestijnen. De vorige rally’s lieten qua landschappen een onverwachte diversiteit van de woestijnstaat zien, variërend van canyons en kliffen in de Neom-regio tot de duinen rond Riyad en de kustlijn van de Rode Zee, nu belooft de organisatie vooral minder rotsen en nòg meer zand. 

De route van 2022 gaat voor de rally meer naar het zuiden, maar ook daar is aan woestijnzand geen gebrek in het enorme “Empty Quarter”, ofwel het Lege Kwartier. Er zullen dan ook drie etappes zijn die volledig door duinen gaan. De rally begint in 2022 op 1 janurari in Ha’il met een korte ‘sprint’proloog om de startvolgorde te bepalen. Daarna zij er onder andere twee etappes met een ‘loop’, wat betekent dat het bivak op twee dagen niet verplaatst hoeft te worden. Ook staat er een marathonetappe gepland. De rustdag na de eerste week is op 8 januari in Riyad, waarna de finish een week later op 14 januari in Jeddah aan de kust zal zijn. 

Nieuw is volgend jaar dat alle auto’s, trucks en SSV’s met een tablet gaan navigeren, dit werd vorig jaar al getest maar wordt nu de enige manier van navigatie voor alle vierwielige voertuigen. Ook voor motoren en quads is een ‘elektronische roadbook’ aangekondigd, maar hoe dit er precies voor de motorrijders uit gaat zien is nog niet helemaal zeker. Dat wordt vast nog even wennen, maar feit is dat de tijd van de papieren routerol voorbij is. 

Overigens heeft ASO, de organisator van de Dakar Rally (en de Tour de France), sinds 2020 een contract van 5 jaar met het Arabische woestijnland, ondanks de bedenkelijke reputatie op het gebied van mensenrechten. Het was de bedoeling om in 2022 ook buurlanden bij de rally te betrekken, maar wegens de Corona-pandemie is daar nu nog vanaf gezien.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief