Skip to main content

Raad van State zet MXGP Valkenswaard op Eurocircuit onder druk

Vorige week woensdag heeft de Raad van State beslist dat de vergunning voor de activiteiten op het Eurocircuit in Valkenswaard niet deugt. Door een club van milieuactivisten en omwonenden is tot aan het hoogste rechtorgaan tegen de gemeente geprocedeerd, met nu als belangrijkste resultaat de uitspraak dat de huidige activiteiten niet meer passen in de 30 jaar oude vergunning. De klagers stellen dat aard, omvang, intensiteit en aantal activiteiten op het motorcrossterrein sinds de peildatum in 1986 aanzienlijk zijn toegenomen. Gevolg hiervan is dat de Gemeente Valkenswaard over zal moeten gaan tot het verlenen van een nieuwe vergunning, waarbij (onder andere) actiegroep “Groen en Heem” en twee omwonenden een mogelijkheid krijgt om strengere geluidseisen opgelegd te krijgen. 

Dit zal niet alleen betekenen dat de gewone motorcrossactiviteiten aan banden worden gelegd, maar ook dat grote evenementen als de MXGP van Europa en de Dakar Pre-Proloog op losse schroeven staan. Overigens is het vooral die Pre-Proloog die steeds in de uitspraak van de Raad van State wordt genoemd. 

Groot vraagstuk was in deze zaak of de intensiteit van de evenementen was toegenomen sinds de peildatum in 1986, toen de baan in de buurt van de toenmalige vuilstortplaats lag. Volgens de Gemeente, Stichting Exploitatie Eurocircuit te Eersel en motorcrossvereniging MSV was dit niet het geval. Volgens de twee omwonenden en Groen & Heem wel, waarin de rechter ze nu dus gelijk gaf. Dit betekent niet direct dat alle evenementen moeten stoppen, maar wel dat er nu zonder vergunning op het circuit gereden wordt. Het verkrijgen van een nieuwe vergunning zal zeker niet zonder slag of stoot gaan, waarbij tot de tijd van verlening er geen vergunning is. Eerdere plannen voor uitbreiding van het circuit lijken dan ook niet heel levensvatbaar. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws