Skip to main content

Quads niet meer welkom in Dakar Rally

Na ruim 30 jaar trekt Dakar in 2025 de stekker uit de quadklasse, waardoor het onder de FIM vallende deel van de rally alleen nog maar over motoren gaat. De quads werden populair toen de rally in Zuid-Amerika werd verreden, maar de laatste jaren in Saoedi Arabië liep het aantal deelnemers weer hard terug. Deze teruglopende deelnemersaantallen (nog maar 10 in 2023) waren ook een gevolg van een ontmoedigingsbeleid van de organisatoren, die opvallend hoge eisen stelden aan deelnemers met een quad/ATV.

“Er zal in Dakar 2025 geen quadrace plaatsvinden. We willen alle deelnemers bedanken en feliciteren die deel hebben uitgemaakt van dit avontuur. De Dakar zal zich nu richten op de razend populaire motorcategorie. We zullen daar hard werken om de selectieprocedure te verfijnen en de veiligheid van de rijders te vergroten.”

Side-by-sides populairder

De plaats van de quads werd de afgelopen jaren al steeds meer ingenomen door de side-by-side ATV’s, de kleine buggy-achtige voertuigen die door merken als CanAm en Yamaha kant-en-klaar verkocht worden. Die AVT’s vallen echter niet onder de regels van motorsportbond FIM, maar onder die van autosportbond FIA. Oftewel; (eenpersoons) quads zijn motoren en (tweepersoons) side-by-sides zijn auto’s. De side-by-sides zijn daarnaast ook relatief veiliger en eenvoudiger te besturen, waardoor nogal wat deelnemers -met de nodige financiële middelen- in plug&play teams kunnen instappen om aan de Dakar mee te doen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws